Jakub Janda bojuje v Srbsku proti ruské propagandě. A hlásí: Lidé jako já tu mají policejní ochranku

08.06.2016 7:50

Jakub Janda z think-tanku Evropské hodnoty strávil včerejší den v Bělehradě. Diskutoval prý se srbskými bezpečnostními experty, představiteli bezpečnostních složek, aliančními experty nebo různými diplomaty. Své zkušenosti shrnul na svém facebookovém profilu.

Jakub Janda bojuje v Srbsku proti ruské propagandě. A hlásí: Lidé jako já tu mají policejní ochranku
Foto: Archiv JJ
Popisek: Jakub Janda, aktivista z lobbistického spolku Evropské hodnoty

Podle Jandy může Srbsko sloužit jako případová studie, kam se v následujících letech můžeme dostat například pod vládnoucím duem Zeman–Babiš.

V této zemi velké přibližně jako Česko se prý Kremlu řada věcí podařila. Například srbský premiér. Podle Jandy je to dost pragmatický člověk, spíše proevropský. „Ale to mu nebrání si okolo voleb na dva dny zajet do Moskvy pro noty. Tuto cestu zatajoval jako návštěvu lékaře,“ uvedl Janda.

V mainstreamových médiích se objevují konspirační teorie

Poukázal také na to, že od roku 2008 drží Gazprom 51% podíl v srbské národní energetické společnosti NIS. Šéfka institutu mapujícího ruský vliv má kvůli výhrůžkám policejní ochranku. Podle Jandy prý bylo dokonce vyhrožováno i jejím dětem.

V srbských mainstreamových médiích se prý standardně objevují konspirační teorie, které u nás známe například ze Sputniku či Aeronetu.

Silný vliv má v Srbsku pravoslavná církev, která slouží jako prodloužená ruka Kremlu. Server Sputnik je standardně citován jak mainstreamovými médii, tak politiky.

Spíše prozápadní jsou jen mladí

Podle výzkumu CESID si 55 % Srbů myslí, že by se Srbsko mělo držet nablízko s Ruskem. Obecně jsou mladí spíše prozápadní, zatímco střední a starší generace tíhne k Moskvě.

U mladých mezi 18–35 lety dominuje západní model státu v 70 % (59 % dává za vzor členské státy EU, 11 % USA), 27 % Rusko.

Když se ale ptají šířeji, 42 % Srbů si ruský vliv představuje jako přijímání ruských zákonů.

Celý text příspěvku Jakuba Jandy na jeho facebookovém profilu:

Strávil jsem dnešek v Bělehradě diskuzemi se srbskými bezpečnostními experty, představiteli bezpečnostních složek, aliančními experty, nebo různými diplomaty.

Srbsko může sloužit jako případová studie, kam se v následujících letech můžeme dostat. Například pod vládnoucím duem Zeman - Babiš.

Jenom pár příkladů toho, co se Kremlu v této zemi zhruba velké jako Česko už podařilo.

- Premiér je dost pragmatický člověk, v minulosti "ministr informací" Miloševičovy vlády, dnes spíše proevropský. Ale to mu nebrání si okolo voleb na dva dny zajet do Moskvy pro noty. Tuto cestu zatajoval jako návštěvu lékaře.

- Gazprom tu od roku 2008 drží 51 % podíl v srbské národní energetické společnosti NIS (http://goo.gl/Wrdng9).

- Šéfka institutu mapujícího ruský vliv má kvůli výhrůžkám policejní ochranku. Dokonce bylo vyhrožováno jejím dětem.

- Mají tu "humanitární centrum", což viceméně znamená ruskou základnu. Dějí se pravidelná společná cvičení srbské a ruské armády.

- V mainstreamových médiích se standardně objevují konspirační teorie, které u nás známe ze Sputniku či Aeronetu.

- Silný vliv tu má pravoslavná církev, která slouží jako prodloužená ruka Kremlu. Také tu krásně funguje "slovanské bratrství" Srbů s Rusy.

- Jako silné médium tu působí Sputnik, který je standardně citován jak mainstremovými médii, tak politiky. Prostě bratrské médium.

- Rusové tu vyprávějí jediný příběh o zlém bombardování NATO, a zároveň relativizují a zamlžují, na jaká zvěrstva intervence mezinárodního společenství reagovala. Stejně jako v ruském domácím případě - zamlčuj svá zvěrstva, zdůrazňuj, jak na tebe kdo kdy byl zlý.

- Současný prezident má Rusko rád, zdůrazňuje "tradiční konzervativní hodnoty". Ty jak víme, Rusko prý brání.

- Státní instituce jsou docela dobře infiltrovány. Když se děje systematické vyhrožování výrazné aktivistce, prokurátoři se moc nenamáhají s vyšetřováním.

- Podle výzkumu CESID si 55 % Srbů myslí, že by se Srbsko mělo držet nablízko s Ruskem. Obecně jsou mladí spíše prozápadní, zatímco střední a starší generace tíhne k Moskvě.

- U mladých mezi 18 - 35 lety (IPSOS pro CEAS) dominuje západní model státu v 70 % (59 % dává za vzor členské státy EU, 11 % USA), 27 % Rusko.

Když se ale ptají šířeji, 42 % Srbů si ruský vliv představuje jako přijímání ruských zákonů.

- 53 % Srbů si myslí, že "spojenectví s Ruskem" znamená přijmout ruský politický systém, což by podpořilo 72 % dotázaných Srbů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…