Jakub Janda je velmi smutný kvůli vztahu Ruska a USA. Nahlédněte

20.07.2017 7:12

James Kirchick z think-tanku Brookings Institutions ve svém textu publikovaném na serveru Politico tvrdí, že Republikánská strana USA se čím dál tím více stává subjektem, který plně podporuje ruského prezidenta Vladimira Putina.

Jakub Janda je velmi smutný kvůli vztahu Ruska a USA. Nahlédněte
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jakub Janda, aktivista z lobbistického spolku Evropské hodnoty

„Jeden z donátorů konzervativní strany mi dokonce psal, že by Američané měli poděkovat Rusům za to, že jejich hackeři zveřejnili e-maily členů Demokratické strany. Volby tak z jeho pohledu byly transparentnější,“ podivuje se Kirchick, který rovněž kritizuje argumentaci prezidenta Donalda Trumpa, podle jehož názoru je vlastně v pořádku, že se jeho syn setkal s lidmi pracujícími pro Kreml. „On a mnozí další zcela vážně tvrdí, že taková je prostě politika!“

„Ostatně prezident Trump už během své kampaně vyzval Rusy, aby se podívali na e-mailový server Hillary Clintonové. Trump se tak stal největším podporovatelem ruské strany od dob Henryho Wallace. Trump bezostyšně vychvaloval přednosti Putina a jeho kolegové z Republikánské strany to nijak nerozporovali. Navíc jeho syn nebyl jediný, kdo hledal podporu u Rusů. Deník Wall Street Journal psal o tom, že jeden floridský republikán měl k dispozici údaje od ruského hackera „Gruccifera 2.0“.

Anketa

Měl Miloš Zeman zrušit návštěvu delegace z Číny kvůli smrti čínského disidenta?

4%
96%
hlasovalo: 3945 lidí

Celý text  v angličtině je ZDE.

Jako jednoho z mála republikánů hájí Kirchick neúspěšného prezidentského kandidáta Marco Rubia, který zcela odmítl diskutovat o „důkazech“, jež přináší server WikiLeaks. „Dnes vytáhli kompromitující informace na ně, zítra pak na nás,“ cituje floridského senátora Rubia autor článku s povzdechem, že většina republikánů jeho varování ignorovala. „Nikdy jsem nebyl příznivcem politiky Baracka Obamy, ale nikdy bych nečekal, že se stane Republikánská strana partnerem Putinova Ruska.

„Vlastně by mě to ale nemělo až tak moc překvapovat. Za poslední roky jsem si zcela jasně povšiml, jak mezi republikány rostou sympatie k Rusku. Před čtyřmi lety byl fanklub Vladimira Putina omezen jen na nedůležité členy strany, jako je např. Pat Buchanan. Bohužel dnes podobný názor sdílí mnoho republikánů. Podle průzkumu Morning Consult si 49 % republikánů myslí, že Rusové jsou spojenci Ameriky.“

Kirchickovi se rovněž protiví, že se do boje proti Georgi Sorosovi zapojil i jeden z nejvlivnějších think-tanků, Heritage Foundation. „Jak se mohla morální jistota Ronalda Reagana změnit v morální prázdnotu Donala Trumpa? Rusové z mého pohledu podrobně zkoumali republikány za doby vládnutí Obamy a došli k závěru, že se s nimi dá dobře manipulovat. Republikáni by si také měli všímat, jak chování Trumpa vzdaluje Spojeným státům jejich dlouholeté spojence, Německo a Velkou Británii,“ uzavírá autor textu.

Textu na serveru Politico si povšiml i analytik Jakub Janda, který hořekuje zejména nad poměrně vysokou důvěrou k Rusům mezi americkými republikány. Ve svém facebookovém komentáři navíc přidává ještě průzkum od společnosti Gallup, podle kterého má 32 % republikánů pozitivní názor na ruského prezidenta Vladimira Putina. „Where is the party of Reagan?“ zoufá si nešťastný „Deputy Director“ ve think-tanku Evropské hodnoty.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…