Jakub Janda je zneklidněn kauzou Babiš a chce vědět víc

15.11.2018 14:10

Ke kauze Babišova syna, ve které běží spor o to, zda se jednalo o únos, či zda Babiš mladší jel na Ukrajinu a do Ruska dobrovolně, se znovu vyjádřil Jakub Janda, ředitel Think-tanku Evropské hodnoty. Zkoumá a spekuluje, jak a s čím svolením se Babiš mladší mohl dostat na ostře hlídaný Krym. Některé možnosti označuje jako „děsivé“.

Jakub Janda je zneklidněn kauzou Babiš a chce vědět víc
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jakub Janda, aktivista z lobistického spolku Evropské hodnoty

„Všichni logicky sledujeme tu trestně-právní rovinu kauzy Čapí hnízdo. Ta je hlavní pro politickou kariéru premiéra Babiše. Čím víc je veřejně známo, tím více se otevírá ruská větev tohoto případu. Ta je strašně důležitá pro národní bezpečnost České republiky, protože jde o syna předsedy vlády, který reálně rozhoduje o tom, zdali Rosatom bude v Česku stavět megazakázku na 200+ miliard na jaderné bloky,“ uvádí Janda, oč tu běží.

Anketa

Co soudíte o Miroslavu Kalouskovi?

hlasovalo: 43933 lidí

Pak podal krátké shrnutí toho, co už je podle něj v kauze známo:

  1. Premiérův syn, který trpí psychickými problémy (jak velkými přesvědčivě zatím nevíme), byl na Krymu. Potvrdil to on sám, premiér i jeho doprovod pan Protopopov.
  2. Ruskem okupovaný ukrajinský Krym je jedním z nejvíc hlídaných území na světě. Masivně ho hlídá FSB, je plný ruské armády (takže i vojenské služby GRU). Každý cizinec, co přijede na Krym, je od momentu vstupu pečlivě hlídán ze strany FSB, musí se rychle přihlásit na místní úřady. To je potvrzeno od novinářů, kteří na Krymu sami byli. To neznamená, že premiérova syna na Krym přivezly ruské zpravodajské služby (byť to není vyloučeno, a proto je třeba více prověřit jeho profil včetně jeho tchána, který může být dalším klíčem – jeho nepotvrzený profil: Za Měčiara pracoval na slovenském ministerstvu vnitra a v letech 2002–2006 působil v diplomatických službách jako 1. tajemník pro kulturu ZÚ SR v Ruské federaci a ředitel Slovenského institutu v Moskvě), ale že když už na Krymu byl, tak jako známý premiérův syn zcela bezpochyby byl pod dohledem ruských zpravodajských služeb. Podle slov pana Protopopova na Krymu byli do září do listopadu 2017.
  3.  Premiérův syn byl svým doprovodem panem Protopopovem „seznámen“ s neznámou ženou na Krymu. Tu slečnu panu Protopopovi „doporučil dobrý přítel“. Existují fotografie premiérova syna s touto ženou. Historicky dobře víme, jak ruské zpravodajské služby užívají takzvané honeytraps - tedy ženy, které na sebe nalákají cílové muže, naváží s nimi vztah, a pak využívají jejich blízkosti buď k získávání informací, nebo získávání vlivu na danou osobu, když je to potřeba kvůli někomu třetímu.
  4. Přestože celá premiérova rodina má ozbrojenou ochranku kvůli riziku únosů pro peníze, doprovod premiérova syna pan Protopopov ho nechal samotného na Krymu s touto ženou a odletěl. Syn premiéra, kterého Rusko potřebuje dotlačit do obrovské zakázky pro Rosatom, aby si Česko zavázalo na generaci, tak zůstal na defacto na ruské vojenské základně pod přímým dohledem ruských zpravodajských služeb s ženou, která mu byla představena neznámou osobou na Krymu. Premiér nyní říká, že o tom věděl a neměl s tím problém. To je děsivé.

Co to podle Jandy znamená? „Premiérův syn ve značných psychických potížích byl na týdny ponechán v centru silové moci nepřátelského režimu, který si nás chce zavázat strategickou zakázkou na jadernou elektrárnu, o které rozhoduje jeho otec. Ten veřejně říká, že mu to nevadilo,“ píše Janda a dodává, že všechny zatím známé informace o jeho pobytu na Krymu nesou znaky obvyklé ruské zpravodajské operace.

Nabízí tři možnosti. Buď to mohla být ruská akce od počátku přes pana Protopopova. Nebo to mohla být náhoda, kdy ruská strana následně využila aktivit pana Protopopova, když už byli na Krymu. A za třetí, mohla to být věc, s kterou premiér sám souhlasil a chtěl jí tak. „To je nejděsivější,“ píše ředitel Evropských hodnot.

„Je jasné, že ruským zájmem bylo a je vytvářet tlak na premiéra Babiše, aby jim přiklepl jaderné bloky a Česko tak zásadně zavázal Rusku. Zdali to udělali únosem jeho syna, nebo jen využitím pana Protopopova až na Krymu, aby českému premiérovi ukázali, že dosáhnou na jeho nejblížší, stále nevíme. Nebo zdali tam byla přímá spolupráce s premiérem,“ spekuluje Janda.

Co podle něj potřebujeme vědět je:

  1. Detailní profil pana Protopopova.
  2. Detailní profil manželky a tchána pana Protopopova.
  3. Detailní profil ženy, s kterou byl na Krymu premiérův syn představen a s kterou evidentně navázal vztah.
  4. Kdy a proč s tím vším premiér souhlasil.

„Každopádně tahle ruská linka je strašně důležitá, bez ohledu na to jak dopadne česká domácí kriminální kauza Čapí hnízdo,“ zakončuje Janda svou úvahu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…