Jakub Janda má radost, kam se pod Fialou ubírá ODS. A směje se „Klausovu Ku-Klux-Klanu“

20.01.2020 16:09

Jakub Janda, aktivista a ředitel lobbistického spolku Evropské hodnoty, chválí po sobotním sjezdu ODS jako „silnou konzervativní stranu, kterou tato země potřebuje“. Je podle něj díky předsedovi Petru Fialovi jedinou silnou alternativou k hnutí ANO. Pokud ale má stranu Andreje Babiše porazit, potřebuje podle Jandy vyjednat spolupráci s Piráty a také středopravicovými stranami STAN, KDU-ČSL a TOP 09.

Jakub Janda má radost, kam se pod Fialou ubírá ODS. A směje se „Klausovu Ku-Klux-Klanu“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jakub Janda, aktivista z lobbistického spolku Evropské hodnoty

Jakub Janda hodnotí současnou ODS jako „jedinou reálnou alternativu k Agrofertu“ a jako stranu, kterou postavil na nohy předseda Petr Fiala.

„Petr Fiala postavil ODS na nohy, udělal z ní jedinou reálnou alternativu k Agrofertu a drží ji jako moderní umírněnou konzervativní stranu, kde jsou excesy na úrovni jednotlivců, nikoliv systémové jako třeba u ČSSD. Za mě dobrý. Fakt dobrý,“ píše na Facebooku spokojený Janda.

A zároveň vyzývá, aby se ODS dohodla na společném postupu s malými středopravicovými stranami. „Musí být také pragmatičtí, aby dokázali spolupracovat s Piráty, kteří voličsky vyluxovali mladou generaci. Pokud to nedokážou, bude tu dále vládnout Agrofert,“ věští Janda.

Po příštích volbách jsou podle něj jen tři reálné varianty. Zaprvé ta nejméně pravděpodobná, že by se spojila ODS s hnutím ANO. Zadruhé spolupráce ANO a „KKK nebo KSČ“, jak Janda označuje Trikolóru Václava Klause ml. a komunisty.

„Zatřetí ODS + Piráti + KDU + TOP 09 + STAN + ČSSD (pokud přežije),“ předvídá velkou koalici Janda a formuluje několik dalších hypotéz. „Pokud ODS a Piráti nebudou schopni spolu jít do koalice, vláda bez Agrofertu nebude možná. I pokud by šli, i tak to početně nemusí vyjít. Středopravice se musí probudit a začít působit jako strany, které nejdou na porážku a nežijou ze setrvačnosti,“ píše Janda s tím, že jinak nás čekají další roky stagnace.

Poté opět chválí ODS jako slušnou konzervativní sílu. „Takhle země potřebuje silnou konzervativní stranu a v ODS jí opět začíná mít,“ je nadšený Janda a znovu chválí předsedu Fialu a jeho tým. „Odchod Ku-Klux-Klanu Klause mladšího evidentně ODS nijak nepoložil, a pokud bude to tvrdší konzervativní křídlo ODS vést Saša Vondra, tak je to v pořádku. Budu s ním rád v některých věcech nesouhlasit, ale jsem rád, že tuto roli bude mít on, a nikoliv někdo řádově radikálnější,“ hodnotí také odchod Václava Klause ml. jako ozdravný pro celou ODS.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…