Jakub Janda představil „analýzu“ ParlamentníchListů.cz. Pojďte se na to podívat

13.06.2016 14:17

Články vyznívající pro Rusko pozitivně i kriticky byly zastoupeny přibližně stejně. Takový je závěr analýzy manipulativních technik, která se mimo jiné zaměřila i na server ParlamentníListy.cz. Analýzu vytvořil think-tank Evropské hodnoty ve spolupráci s Fakultou sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně. Kromě ParlamentníchListů.cz se analýza zaměřila i na servery Ac24.cz, Svetkolemnas.info a Cz.sputniknews.com.

Jakub Janda představil „analýzu“ ParlamentníchListů.cz. Pojďte se na to podívat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ruská vlajka

Anketa

Podporujete Andreje Babiše?

60%
40%
hlasovalo: 31165 lidí

Servery byly vybrány jako ty, které jsou často zmiňovány v souvislosti s prostorem pro prokremelsky orientovanou dezinformační kampaň a aktivní pomocí hájení politiky současného Ruska. Cílem analýzy bylo na vybraných serverech zjistit, zda a případně v jaké míře se na nich vyskytují propagandistické manipulativní techniky a zda jejich zpravodajství straní Rusku nebo výrazně kritizuje Západ, tedy USA, EU či NATO. O to více je uvedený závěr překvapivý.

Analýza ZDE

Rusko bylo ve sledovaných článcích serverů zmíněno v přibližně třetině zpravodajství, z toho většinou s neutrálním vyzněním. „Třetím nejčastěji zmiňovaným politikem byl Vladimir Putin. Ten byl sice po čínském prezidentovi Si Ťin-pchingovi druhým nejpozitivněji zmiňovaným politikem, odstup od ostatních často zmiňovaných politiků však nebyl nijak výrazný. Rozdíl ve vyznění byl patrný spíše při negativním rámování tureckého prezidenta Erdogana,“ konstatuje analýza. Na prvním místě se umístil prezident Miloš Zeman, na druhém ministr financí Andrej Babiš (ANO). 

Analýza také uvádí, že manipulace nebyla spatřena ve formě manipulativních obrázků či videí, ale spíše v manipulativních technikách, jako je svalování viny, fabulace nebo nálepkování. „V obecné rovině byl poměrně nízký výskyt relativizace ať už úspěchů Západu, či neúspěchů Ruska. To se však mění při detailnějším pohledu na jednotlivá témata, kterým se články věnovaly,“ popisuje analýza.

Podle výsledků analýzy bylo 17 % zpravodajství rámováno negativně. Každý pátý článek podle všeho vzbuzoval nenávist, každý čtvrtý strach a téměř polovina rozhořčení. 

Do analýzy, která vznikla pod vedením Miloše Gregora a Petry Vejvodové z Katedry politologie Fakulty sociálních studií, bylo zahrnuto 2364 zpravodajských textů, publikovaných v březnu tohoto roku. Za nevládní organizaci Evropské hodnoty představení analýzy uváděl Jakub Janda.

„Myslím, že FSS MU by se měla dobrovolně zrušit. Napsat elaborát nazvaný ‚Analýza manipulativních technik na vybraných českých serverech‘ a dojít k závěru, že ‚články vyznívající pro Rusko pozitivně i kriticky byly zastoupeny přibližně stejně‘, to je famózní. Největší manipulace tím pádem je název té analýzy,“ okomentovala celou analýzu na svém facebookovém profilu analytička Irena Ryšánková.

Jako zajímavé se může jevit zjištění ruského think-tanku RISI, o kterém informovala i Česká televize. Podle studie moskevského výzkumného pracoviště jsou to právě ParlamentníListy.cz, které přinášejí v českých médiích absolutně největší počet protiruských příspěvků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…