Jakub Janda znovu promluvil. Tvrdě zkritizoval Zemana a nejednou zmínil i ParlamentníListy.cz

03.08.2016 19:57

Zástupce ředitele think-tanku Evropské hodnoty Jakub Janda se znovu vyjádřil k ruské dezinformační kampani, kterou prý v Česku udržují v chodu tři druhy webů. Dnes již dobře známé závěry analytiků Evropských hodnot zazněly na videoblogu. Uveřejnil ho server Týždeň.sk. Znovu tvrdě zkritizoval prezidenta Miloše Zemana, který prý často jen v češtině říká to, co rusky před ním řekl Vladimir Putin.

Jakub Janda znovu promluvil. Tvrdě zkritizoval Zemana a nejednou zmínil i ParlamentníListy.cz
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jakub Janda, aktivista z lobbistického spolku Evropské hodnoty

Janda na videu shrnul postup studie think-tanku Evropské hodnoty. Servery, které šíří dezinformační kampaň, lze prý rozdělit na tři typy. Prvním typem dezinformačních serverů jsou tvůrci konspiračních teorií, na druhém místě jsou servery, které přebírají konspirační teorie a třetí skupinu tvoří weby, které přebírají informace ze zahraničí, přeloží je, poupraví k obrazu svému a snaží se šířit jako standardní zpravodajský web. V Česku existuje 39 webů, které lze rozdělit do těchto tří skupin. A většina z nich má nejasnou strukturu.

„My odhadujeme, že dezinformace v Česku vytváří zhruba stovka lidí. ... Existují weby, které slouží jako takové platformy pro dezinformátory, což jsou třeba Parlamentní Listy v češtině,“ konstatoval na videoblogu Janda.

Ruský pohled na věc nemusí být a priori špatný

Evropské hodnoty si kladou za cíl popsat tyto dezinformační servery, odhalit jejich lži. Stejně důležité je, aby také služby, ale i investigativní novináři zjistili, kdo za těmito weby stojí, kdo je financuje. Ale ani tady ta snaha o oslabení dezinformačních kampaní nemá končit. Za důležité Janda považuje, aby si i sami politici rozmýšleli, komu dají rozhovor.

„My máme v Česku zhruba 30 zákonodárců – poslanců a senátorů, kteří pravidelně dávají rozhovory třeba těm Parlamentním Listům, nebo poskytují své komentáře různým dezinformačním webům. Nebo když tyhle dezinformační weby přeberou jejich text bez jejich vědomí, tak oni proti tomu ani neprotestují," upozornil Janda. Českým dezinformačním webům pomáhají někdy i zahraniční politici. Ze Slovenska je to prý poslanec Smeru Luboš Blaha, který šíří ruský pohled na svět proti tomu pohledu západnímu.

Ačkoli se analytik nedomnívá, že ruský pohled je a priori špatný, obratem přidává jedno varování.

„My detailně vidíme, že něco řekne Putin a velmi rychle to v podobném hávu, akorát v českém jazyce, řekne Miloš Zeman. Byl to třeba případ toho, kdy Putin říkal, že na Ukrajině vládnou banderovci, fašisti, že na Ukrajině nejsou ruská vojska a tak dále, tak český prezident to v podstatě opakuje, jen je to v češtině,“ konstatoval člen týmu Evropských hodnot.

Nejen prezidenta, ale i dalších politiků bychom se podle analytika Evropských hodnot měli ptát, proč se takto chovají. Měli by si toho všímat i voliči. Pokud politik lže, přebírá dezinformace a šíří je na sociálních sítích, tak je třeba takového politika oslovit, ptát se ho, proč to dělá a nepolevit, dokud neodpoví,“ doporučoval Janda.  

Stejně tak bychom prý měli sledovat práci externích či kmenových pracovníků veřejnoprávních médií a všímat si toho, zda i oni nepublikují na dezinformačních serverech své texty. Janda upozornil, že v Česku se pár takových lidí najde.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …