Jakub Novák: Pane Babiši, vo co jako VZP de?

27.03.2015 12:49

To se opravdu velice těžko odhaduje. VZP se nás snaží přesvědčit, že bojuje za své klienty, ale když zjistíte, že počet samoplátců, klientů VZP, kteří podstupují léčbu v PTC je skoro vyšší než počet těch, kterým VZP léčbu uhradí, tak tomuto boji nemůžete uvěřit.

Jakub Novák: Pane Babiši, vo co jako VZP de?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova VZP

VZP se od počátku existence PTC snažila diskreditovat jak léčbu tak i majitele PTC, bez kterých by nebylo v Praze nejen protonové centrum, ale veřejnost by o nějaké protonové léčbě netušila vůbec nic a VZP by léčbu v zahraničí proplácela jen nejvýznamnějším prominentům. VZP nejvíce narostl hřebínek v okamžiku kdy arbitrážní soud rozhodl, že nemůže rozhodovat. VZP to „obratně“ komunikovala jako rozhodnutí o neplatnosti smlouvy, což se později ukázalo jako lež. Arbitráž jen rozhodla o tom, že musí rozhodovat obecný soud. I přesto představitelé VZP dál hlásali do médií něco vynikající vyjednávací pozici, „Konečně se pravda ukázala“ nebo „ Nechtěli 100 miliónů dostanou 50.“

To už bylo dokonce v okamžiku kdy na Ruzyni přistál Ashya King se svým otcem a doslova celý svět sledoval o čem vlastně ten proton je a kde se vzal v Praze, když ho v Británii budou mít až bůhví kdy. PTC si s pomocí dětské onkologie Motol i pod tímto obrovským mediálním tlakem s léčbou pacienta poradilo vynikajícím způsobem a udělalo tak sobě, protonové léčbě i Motolské nemocnici neuvěřitelnou službu. VZP tento doslova fenomenální a celosvětový úspěch českých lékařů komentovala odkazem na článek s názvem „Protonová hyena“. Ještě dnes jim na webu tento odkaz visí.

V okamžiku kdy se ukázalo, že VZP nemá reálný zájem jednat s PTC o podmínkách nějaké nové smlouvy bylo logické, že PTC přestala poskytovat českým pojišťovnám zvýhodněné ceny a přešla na ceny světové, tedy ty,  za které se léšil Ashya a léčbu hradila NHS, britská obdoba VZP.

Ostatní zdravotní pojišťovny si uvědomily, že  protonu patří budoucnost (ukazuje se to ve všech nejnovějších výzkumech a kliniky určující světové tendy jako je MAYO Clinic nebo MD Anderson jednak tyto studie zveřejňují a zároveň staví další a další protonová centra) a začaly s PTC vyjednávat. Nyní mají zaměstnanecké pojišťovny smlouvy s PTC uzavřené nebo mají smlouvy před podpisem. Cena léčby už pochopitelně není 26 000Kč za ozařovací den jakou docílil ve Smlouvě o smlouvě budoucí nucený správce VZP Pečenka a kterou nové vedení VZP odmítlo, ale reflektují světový vývoj i poptávku po protonové léčbě.

Pro jakou strategii se rozhodlo vedení VZP není zcela jasné. Pravděpodobně převládla vlastní ješitnost a neochota přiznat svůj omyl. Jsou známa jen fakta. VZP v listopadu veřejně vyhlašuje ukončení spolupráce s PTC a slibuje, že všem léčbu zajistí v Mnichově i když musí vědět, že tam sama téměř žádné dítě neposlala.

Pravděpodobná strategie VZP byla počkat až se objeví zajímavý pacient, nejlépe dítě a poté obvinit PTC z vydírání a šroubování cen. Bohužel pro vedení VZP a naštěstí pro klienty VZP se zajímavý pacient objevil až v půlce března. VZP nastartovalo předem připravený mediální útok o vydírání a braní rukojmích ze strany PTC, který se ale zcela minul účinkem, neboť se ukázalo, že:

  • ceny jsou známé již několik měsíců
  • VZP s PTC na rozdíl od ostatních pojišťoven už několik měsíců vůbec nejedná
  • dítě je již  třetí den v léčbě v PTC

Navíc bez jakékoli domluvy s rodiči léčené dívky VZP zveřejnilo její identitu. Lépe řečeno popsalo ji tak, že ji poznali i příbuzní v USA, kteří nic netušili. V PTC byli dokonce útokem tak překvapeni, že museli požádat novináře o chvíli strpení než zjistí, o které dítě se vlastně jedná.

Kdo vlastně vede VZP?

VZP by měl řídit ředitel Kabátek, ale vzhledem k jeho problémům a podezřením je pravděpodobnější, že otěže třímá známý sběratel funkcí, předseda správní rady VZP Běhounek. Vypadá to, že VZP řídí pevnou rukou, ale v okamžiku kdy jednání pevné ruky nedává smysl je to pro VZP smrtící kombinace. Bohužel naděje na změnu poměrů s příchodem zástupců hnutí ANO do správní rady se vůbec nenaplnily. Šnajdroidů je prostě moc a pravděpodobně jsou i v ANO. Ze zápisů ze zasedání Správní rady VZP lze vyčíst, že v lednu i v únoru 2015 podával ředitel Kabátek zprávu o vyjednávání s PTC, ale přitom žádné vyjednávání s PTC neprobíhalo. Asi to bylo stylem „Stále nemáme vhodného pacienta, abychom mohli PTC obvinit z vydírání“. Šílená představa, že by se toto mohlo dít v největší české zdravotní pojišťovně.

Co je vlastně cílem jednání VZP?

Dokázat, že protonová léčba je omyl i když čas ukazuje opak? Poslanci britského parlamentu interpelují svého ministra zdravotnictví, aby vysvětlil proč posílá děti za protonovou léčbou do USA za cenu skoro 3,5 miliónu korun, když v Praze je stejná léčba za 1,8 miliónu. Nikdo se v Británii neptá proč děti neposílají do Mnichova za 0,7 miliónu. Asi o pověsti Mnichova dobře vědí. VZP však stále vydává ceny v Mnichově za světové nebo běžně dostupné. Navíc má VZP tyto ceny v Mnichově smluvně zajištěny. S PTC má jen Smlouvu o smlouvě budoucí, kterou odmítá. Ceny z této Smlouvy by VZP vyhovovali, ostatní podmínky ne. To se pak těžko něco vyjedná. Mluvčí VZP stále opakuje mantru, že PTC má problém se splácením dluhů proto šroubuje ceny, ale nevšiml si, že to dávno není pravda a počet pacientů i dalších smluvních partnerů stále stoupá. Navíc pokud máte problém s dluhy tak ceny snižujete a ne naopak. Není to tedy spíš problém Mnichova? Ty dluhy?

Vypadá to, že VZP šanci na nejlepší podmínky smlouvy s PTC propásla loni v létě a taková šance se už bohužel pro klienty VZP nebude opakovat. Navíc po dalším mediálním útoku z minulého týdne. Naštěstí mohou občané každý červen změnit svou zdravotní pojišťovnu a to nejlépe tu, která má vedení se zdravým rozumem.

Při porovnávání cen je paradoxní ještě fakt, že VZP posílala své klienty do Mnichova i v době kdy od PTC dostávala kalkulaci cen na 26 tisíc korun. V tomto období VZP nikdy veřejně nepřiznala, že je léčba v Mnichově nákladnější vzhledem k dalším výdajům. Teprve když PTC přestalo poskytovat zvýhodněné ceny podle původní Smlouvy, tak ředitel Kabátek přiznal tyto další náklady v TV .

MZ a vyhláška.

Ministerstvo zdravotnictví se tváří víceméně neutrálně, ale už to, že do připravované vyhlášky se dostala cena 19 000Kč za ozařovací den naznačuje, že i tam nejsou všichni protonu nakloněni. Mimochodem cena 19 tisíc by znamenala, že protonová léčba je v Česku levnější než fotonová a dokonce levnější než proslulý CyberKnife ministra Němečka. Ten sice stál 200 miliónů korun místo obvyklých 100 miliónů, ale i tak ve srovnání s několika miliardami za protonové centrum je vyšší cena léčby na CyberKnifu jen těžko uvěřitelná. Jestli to byla nekompetentnost úředníků nebo záměr některých odborníků by se dalo jistě dohledat. Jisté je, že již dříve schválená a doporučená cena SROBFem, tedy organizací, kterou se VZP a MZ zajišťuje pouze když se jí to hodí, byla stanovena ve výši 40.000Kč za ozařovací den.

Kdo je tady ta hyena?

Ve světle těchto skutečností je zřejmé, že VZP nezastupuje v tomto případě zájmy svých klientů, ale hlavním motorem (ne)jednání je spíš osobní ješitnost jednotlivých představitelů VZP, neochota přiznat vlatní chyby, špatný úsudek a a neorientace v problematice. Pokud vlastní zájmy převládnou nad zdravým rozumem ( Vzpomeňte si na slova Davida Camerona, která pronesl při uvěznění rodičů Ashyi Kinga), měli by se odpovědní politici znovu zamyslet nad složením správní rady a jejím vedením.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …