Jakub Patočka vymyslel řešení současné situace. Teď přemlouvá Fialu, aby se postavil do čela vlády všech proti Babišovi

25.10.2017 20:54

Šéfredaktor Deníku referendum, sociální demokrat Jakub Patočka, má za to, že předseda ODS Petr Fiala má z určitého úhlu pohledu k premiérské židli blíž než šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Jak na to Patočka přišel?

Jakub Patočka vymyslel řešení současné situace. Teď přemlouvá Fialu, aby se postavil do čela vlády všech proti Babišovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jakub Patočka

„ODS svým tahem nominovat Petra Fialu na předsedu sněmovny ukázala, že je zcela na výši současné situace. Ale může pro něj chtít i víc: post premiéra. Podle rozložení sil k němu předseda ODS může být blíže než Babiš,“ napsal hned na úvod Patočka. Volby podle jeho názoru dopadly smutně, především pro klasické pravicové strany. Proto také ODS, TOP 09, KDU-ČSL i STAN zamířily ihned do pozice.

Patočka má za to, že by totéž měla učinit i sociální demokracie. „ČSSD otálí, ale nic jiného jí nezbude. Jestliže jí totiž něco voliči vzkázali, pak především to, že už ji ve vládě prostě nechtějí. Má-li elementární zbytky sebeúcty, nepůjde do ní. A má-li elementární zbytky sebezáchovného pudu, nebude diskutovat ani o jakékoli toleranci menšinové vlády s účastí ANO,“ napsal sociální demokrat.

Celý článek naleznete zde.

Otázka prý je, co udělají Piráti. Ti jsou podle Patočky nevyzpytatelní. Prý vyloučili přímou účast na vládě, ale co když se rozhodnou Babiše podržet, až do sněmovny dorazí policejní žádost o vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka, dvou nejdůležitějších mužů z hnutí ANO. Právě vydání těchto dvou pánů bude podle Patočky tím vůbec nejdůležitějším úkolem v tomto volebním období.

„Základním úkolem Poslanecké sněmovny pro nejbližší období je totiž znovu vydat Babiše a Faltýnka trestnímu stíhání. K tomu je třeba hledat většinu a na jejím půdorysu lze stavět i vládu. Jakmile se to stane, politická situace může získat úplně jinou dynamiku. ANO bez Babiše není ničím a s případně odsouzeným Babišem je pravděpodobně čeká už jen rychlá ztráta pozic,“ vyjádřil názor Patočka.

Až k tomu dojde, bude mít prý Fiala k postu premiéra relativně blízko, protože v tu chvíli bude ANO oslabeno. Bude prý však třeba domluvit se nějak s Tomiem Okamurou. „Stačí, aby ODS něco šikovně dala Okamurově popletené tlupě, obchodovat vždycky uměla, a středem sněmovny i české politiky v příštím období může být ona, a nikoli Babiš,“ napsal doslova člen ČSSD.

Ač je sociálním demokratem a k ODS má řadu výhrad, má za to, že je Fiala pořád lepší než Andrej Babiš, který chce z občanů udělat své zaměstnance. Fiala by měl ovšem zvážit i případnou spolupráci s komunisty proti Babišovi. Komunisty Patočka také považuje za demokratickou levici, se kterou je správné mluvit. Sociální demokrat Patočka doufá, že Fiala obstojí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…