Jaký je rozdíl mezi Babišem a Sobotkou? Zcela zanedbatelný, odpověděl průzkum preferencí voličů

20.05.2015 17:29

O pouhou desetinu procentního bodu vede hnutí ANO před ČSSD podle aktuálního průzkumu volebních preferencí společnosti SANEP, který probíhal ve dnech 14. až 18. května. Na třetím místě se umístila KSČM, následovaná TOP 09, ODS a KDU-ČSL.

Jaký je rozdíl mezi Babišem a Sobotkou? Zcela zanedbatelný, odpověděl průzkum preferencí voličů
Foto: Martin Šťastný
Popisek: Andrej Babiš

Volební preference ANO činí 23,2 %, ČSSD 23,1 %, komunistů 14,3 %, u topky 9,8 %, u ODS 8,8 % a u lidovců 7,1 %.

Autoři průzkumu soudí, že z dlouhodobého pohledu je zřejmé, že ČSSD upevňuje podporu svého stabilního elektorátu a navíc získává důvěru váhajících voličů, zatímco hnutí ANO postupně své povolebně získané voliče ztrácí. U Babišova hnutí také nadále narůstá počet váhajících voličů.

Zajímavý je také fakt, že od ANO se vrací zpět část voličů ke stranám, od nichž se původně odklonila právě k tomuto hnutí. Tento přechod je prý nejvíce znát v případě ODS, která se dlouhou dobu pohybovala na hranici vstupu do Poslanecké sněmovny.

Hnutí ANO prý své voliče zklamalo

Pokles voličského zájmu o hnutí ANO, posilování ČSSD a ODS pak mohou mít podle autorů průzkumu z pohledu voličů kromě mnoha dalších důvodů i jednoho společného jmenovatele, kterým může být ztráta důvěry v původní očekávání, které voliči vkládali do hnutí ANO a zejména pak do jeho zakladatele a předsedy Andreje Babiše. „Zklamaní voliči tak nadále hledají další možnosti, jimiž může být i návrat k jejich původním stranám. V případě ODS se navíc může jednat o fenomén návratu k tradiční pravicové straně, která prošla vnitrostranickým zemětřesením a z pohledu pravicově orientovaných voličů nemá na aktuálním politickém kolbišti adekvátní alternativu,“ soudí autoři průzkumu.

Celý průzkum ZDE

Poukázali také na nízký zájem o poslanecké volby, který je aktuálně na úrovni 51,7 %. Ten prý může souviset mimo jiné i s jistým zklamáním nebo s voličským váháním v případě té správné volby.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…