Jaký je rozdíl mezi padlým v Normandii a na Slovensku? Robert Fico emocionálně vysvětloval, proč pojede na oslavy do Moskvy

21.03.2015 11:23

Kromě jiného se na včerejším setkání hlav států a premiérů zemí EU v Bruselu diskutovalo i o tom, jak se postavit k oslavám konce druhé světové války, které proběhnou v Moskvě devátého května. Píše o tom slovenský server Denník.sk. Upozorňuje, že zúčastnit těchto oslav se odmítl slovenský prezident Andrej Kiska.

Jaký je rozdíl mezi padlým v Normandii a na Slovensku? Robert Fico emocionálně vysvětloval, proč pojede na oslavy do Moskvy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér SR Robert Fico

Přidal se tak k politikům, jako je například polský politik, předseda Evropské rady Donald Tusk. Ten pro list Gazeta Wyborcza prohlásil, že nechce stát vedle agresora, který na Ukrajině používá zbraně proti civilistům.

Slovenský premiér Robert Fico má na celou věc ale jiný názor. "Jaký je rozdíl mezi padlým vojákem v Normandii a padlým ruským vojákem na Slovensku? Proč máme ignorovat historii?“ položil si Fico otázku.

Podle něj by se neměl ignorovat fakt, že Slovensko bylo osvobozené Rudou armádou. "Nevím, zda je správné, abychom z obětí 2. světové války, z druhé světové války a z faktu, že už uběhlo 70 let od jejího konce, vyráběli nějaké politické nástroje,“ řekl.

Podle Fica EU nebude přijímat žádnou společnou strategii, zda do Moskvy jet, či ne. "Existuje seriózní dohoda, že každá země má právo na svůj pohled na historii, a já historická fakta nebudu překrucovat a podle toho se budeme i chovat podle určitých hodnot. Ale politické oběti z obětí druhé světové války určitě dělat nebudu,“ řekl Fico a dodal, že nepatří mezi ty, kteří by ignorovali skutečný vliv Rudé armády na ukončení druhé světové války.

Celý text ve slovenštině je ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…