Jaký je váš majetek, paní primátorko Krnáčová, zeptal se redaktor. Asi to neměl dělat

07.12.2014 7:46

V anketě Deníku se tamní novináři zaměřili na majetkové poměry všech primátorů českých měst. Bez jakýchkoli problémů se dočkali odpovědi, a to až na dvě výjimky: pražskou primátorku Krnáčovou a královéhradeckého lékaře Finka. Ti měli se svou transparentností evidentní problém.

Jaký je váš majetek, paní primátorko Krnáčová, zeptal se redaktor. Asi to neměl dělat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Primátorka Adriana Krnáčová se loučí

V přehledu Deníku tak lze vyčíst, že například primátor Ostravy Tomáš Macura (ANO) bere téměř 90 tisíc měsíčně, nebo že měsíční odměna pro primátora Prahy dosahuje částky 95 tisíc měsíčně. Brněnský primátor Petr Vokřál otevřeně uvedl, že je bez dluhů a jeho majetek čítá dva byty nebo akcie a aktiva v hodnotě devatenácti milionů korun. Českobudějovický Jiří Svoboda (ANO) s platem 68 tisíc uvádí, že nemá hypotéku, zato vlastní dvě škodovky. Podobně otevření byli všichni: primátor Jihlavy, Liberce či Zlína.

Náraz zažili zástupci Deníku u Zdeňka Finka (HDK). Ten totiž odmítnul odpovědět na dotaz, jak vysoké jsou jeho aktuální dluhy. „Odmítnul na dotaz Deníku sdělit," píše list. Krnáčová raději nereagovala na SMS, jakým majetkem disponuje. O to větší paradox to je, když víme, že Krnáčová pracovala roky ve společnosti Transparency International, která o sobě hovoří jako o hlídači veřejných peněz a korupce. Stejně zástupkyně Babiše v Praze, která se do křesla primátorky dostala poté, co odpadli všichni předešlí kandidáti, nepřiblížila výši své hypotéky.

ParlamentníListy.cz se proto podívaly do programových tezí jak ANO, tak Hradeckého demokratického klubu. Babišovo hnutí v části o průhlednosti svých lidí uvádí: „Maximální transparentností snížíme korupci, zavedeme elektronické aukce ve státní správě a samosprávě, pro veřejnou správu zavedeme centrální nákup a všechny zakázky, které se týkají veřejných peněz, zveřejníme na internetu." A HDK? „Nikdy na nás nepadl ani stín korupce nebo jen nerovného jednání. Všichni naši kandidáti patří mezi dobře hodnocené pracovníky nebo vážené lidi ve svých oborech. Nikdo z nás nejde do politiky pro peníze nebo s cílem obsadit uvolněná místa, tak jak to vidíme na kandidátkách jiných stran."

MUDr. Zdeněk Fink

  • BPP
  • 1. místopředseda Hradeckého demokratického klubu
  • krajský radní

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…