Jaký máte majetek? ptaly se noviny. Babišovi ministři neodpověděli

29.01.2014 8:03

Kolik mají noví ministři naspořeno, čím jezdí, v kolika firmách mají podíl, nebo jaké mají dluhy, zjišťoval deník Právo. Nejvstřícnější byli ministři za KDU-ČSL, zatímco z hnutí ANO nepřišly odpovědi. Podle šéfa Transparency International Davida Ondráčky je však zbytečné informace médiím tajit, protože budou později stejně zveřejněny.

Jaký máte majetek? ptaly se noviny. Babišovi ministři neodpověděli
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zřejmě naposledy zasedala Nečasova vláda v demisi

Premiér Sobotka ve své odpovědi prý příliš konkrétní nebyl a odkázal prý na zákon o střetu zájmů. Naproti tomu zcela do podrobností odpovídali deníku Právo lidovec Marian Jurečka a Svatopluk Němeček a Michaela Marksová-Tominová, oba ČSSD.

Zajímavé je, že z odpovědí vyplývá, že si noví ministři neoblíbili škodovku. Tu vlastní pouze Jurečka a také Lubomír Zaorálek (ČSSD). Ostatní dávají přednost zahraničním značkám.

Právo zjistilo, že například Marian Jurečka vlastní traktor a dva kombajny, ale na druhou stranu je nejvíce zadlužen, a to celkem dělá 5,3 milionu. Zajímavé také je, že ministryně spravedlnosti Helena Válková má dva byty v Německu a vicepremiér pro vědu a výzkum Pavel Bělobrádek vlastní čtyři hektary polí, lesů a luk. Ministr vnitra Milan Chovanec zase přiznal úspory v řádu milionů.

Tajit informace médiím je zbytečné

Na otázky Práva odpověděli všichni tři ministři KDU-ČSL a kromě Jiřího Dienstbiera i všichni sociální demokraté. Za ministry z hnutí ANO odpověděla mluvčí hnutí Radka Burketová. „Všichni poskytli prohlášení o majetku, které je na webových stránkách hnutí a v advokátní kanceláři. Ostatní to řeknou podle svého uvážení na prvních tiskových konferencích ve svých resortech.“

Ministři – poslanci však musejí podle zákona o střetu zájmů do konce června poslat do sněmovny přiznání o vedlejších příjmech a nově nabytém majetku. Ředitel Transparency International David Ondráčka ke zveřejňování majetku říká: „Informace budou stejně nakonec zveřejněny a myslím, že je to u exekutivních pozic dobře. Vyhýbat se ale odpovědím médiím je zbytečné. Jen to vzbuzuje otázky a vyvíjí to na ministry pak tlak, když usednou do resortů, kde bude celá řada jiných věcí, co řešit,“ uvedl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…