Jaký vývoj si v EU přejeme? Telička v ČT vyčítal Zemanovi se Sobotkou

07.03.2017 18:16

Hostem Dvaceti minut Radiožurnálu Českého rozhlasu byl europoslanec Pavel Telička (ANO). A tématem nebylo nic jiného než Evropská unie, došlo však i na odcházejícího státního tajemníka pro evropské záležitosti Tomáše Prouzu.

Jaký vývoj si v EU přejeme? Telička v ČT vyčítal Zemanovi se Sobotkou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Pavel Telička

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker nastínil pět možných scénářů, jakým směrem se bude Unie ubírat poté, co dojde k Brexitu. Telička tuto tzv. bílou knihu kvituje. „Vidím ten přínos především v tom, že ta bílá kniha byla vůbec předložena. A že se vytváří tlak debatovat nad těmito scénáři. V tuto chvíli možná slyšíme osočování, ale neslyšíme žádný podnět k veřejné diskusi,“ domnívá se Telička. 

„Všichni dobře víme, že pokud se některá další členská země rozhodne k exitu stejně jako Velká Británie, tak je to její pravomoc,“ nechybí pak podle něj mezi scénáři možnost odchodu některé ze zemí. Celou bílou knihu tak vnímá jako pozitivní dokument.

Telička se však pozastavil nad tím, že z úst premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) a prezidenta Miloše Zemana zatím nezazněl jasný názor, jaká je alternativa k tomu, jaký vývoj si my jako Česká republika v EU přejeme. 

Jeden ze scénářů je vícerychlostní Evropa. „A to je scénář, který je dnes už realitou,“ zmínil Telička. „Pro nás je podstatné, abychom si dnes vyhodnotili, co se uvedlo ve Versailles,“ zmínil konferenci, na níž byl tento scénář preferován, Telička. Česká republika pak podle něj má potenciál být v jádru EU. „V některých aspektech jsme dosud byli černým pasažérem, který se vezl,“ řekl kriticky. 

Volby v Německu, Nizozemsku a Francii – další téma, ke kterému se Telička vyjádřil. „Všechny volby mohou mít markantní dopad,“ domnívá se a zmínil například vítězství Geerta Wilderse v Nizozemí, Marine Le Penové ve Francii a patovou situaci po volbách v Německu.

Závěrem se pak vyjádřil i k Tomáši Prouzovi, státnímu tajemníkovi pro evropské záležitosti, jenž se rozhodl odejít do soukromého sektoru. Podle něj je třeba se na jeho odchod dívat ze dvou rovin. „Jeho potenciál mohl být vyšší. Ale je škoda, že dojde k výměně v tuto dobu. Uvidíme, kdo na toto místo bude nominován,“ podotkl Telička s tím, že mu vadila Prouzova podřízenost premiéru Sobotkovi nejen z hlediska exekutivního, ale i politického.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…