Jalová země, co umí dát lidem jen vodku. Ondřej Neff píše o Rusku

05.05.2015 9:45

Novinář Ondřej Neff v Lidových novinách nesouhlasí s projevem předsedy KSČM Vojtěchem Filipem, který prohlásil při prvomájové oslavě, že „tu“ už jsou, tak se s nimi musí počítat. Dle Neffa víme, že tu komunisté jsou již od roku 1921, není tak třeba užívat slova „tu“.

Jalová země, co umí dát lidem jen vodku. Ondřej Neff píše o Rusku
Foto: wikipedia.org
Popisek: Ondřej Neff

Dle Neffa jsme komunisty tvrdě pocítili od roku 1945 jako „šlápnutí okovanou botou“. Neff míní, že bez podpory Josifa Stalina, by se tehdy komunisté nemohli v Československu dostat k moci. „Jako mávnutím čarodějova proutku se stala z marginální extremistické politické partaje síla aspirující na uchvácení moci,“ napsal Neff v Lidových novinách.

Moc komunistů se podle Neffa oslabila v roce 1967, kdy se Leonid Brežněv rozhodl přenechat část pravomocí československým vůdcům. V roce 1968 se však ukázalo, že moc komunistů v zemi tím slábne, a proto Brežněv dle Neffa vyslal na dvacet let tankové divize, které měly tuto moc udržovat nadále. Podle Neffa se na základě Gorbačovova rozhodnutí stáhnout tanky z Československa rozpadla vládnoucí „komunistická partaj“ a po roce 1989 se stala tím, „čím si zaslouží být – opět extremistickou politickou strukturou bez politického vlivu na veřejné dění“.

Neff míní, že Vojtěch Filip užil výraz „už“ ve svém projevu, jelikož předpokládá, že Rusko je po dvaceti letech opět silné. Rusko chce prý „zvrátit to, co pokládá za Gorbačovův tragický omyl“. Dle Neffa se chce vzdát snah stát se kooperující normální světovou zemí a hledá tak „páté kolony všude, kde je to jen možné“. U nás to má prý snadné, jelikož jeho politice jdou vstříc „jak současný prezident, tak ten minulý“.

Podle Neffa nemají „naši komunisté“ nic, na co by mohli přilákat české obyvatelstvo k Rusku, které je prý pramálo inspirativní, protože to je země „schopná produkovat jen přírodní bohatství, jinak je naprosto jalová“. To se prý ukazuje i na neschopnosti vytvořit za 25 let ve společnosti střední třídu. „Většině obyvatelstva nedokáže kromě vodky nabídnout více benefitů,“ napsal Neff.

„Václavem Havlem vedená politická garnitura nebyla z mnoha důvodů ochotna a schopna zrušit po převratu komunistickou stranu, a tak se stalo, že zde máme organizovanou strukturu, která splnila to, co si předsevzala. Přežít a počkat si na historickou příležitost,“ napsal Neff s tím, že komunisté nyní využívají současného napětí ve světě, díky kterému aplikují svou propagandu. 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…