Jan Čulík a Jiří Pehe si povídali o nové Babišově vládě. Víc netřeba dodávat

22.04.2018 17:23

Šéfredaktor Britských listů Jan Čulík pohovořil na svém serveru s politologem Jiřím Pehem o tom, kdy konečně bude mít Česká republika vládu s mandátem Parlamentu.

Jan Čulík a Jiří Pehe si povídali o nové Babišově vládě. Víc netřeba dodávat
Foto: Screen: ČT24
Popisek: Politolog, spisovatel a komentátor Jiří Pehe.

Čulík se úvodem Peheho zeptal na to, zda by ještě neměl nadále vládnout Bohuslav Sobotka (ČSSD) tak, jako je to v okolních zemích, kde vládne předcházející kabinet vždy až do doby, než přijde nová vláda s důvěrou.

„Česká ústava byla v roce 1992 na podzim šita horkou jehlou. Samozřejmě ti otcové ústavy a matky ústavy velmi snadno přistoupili na tezi, že ústava je dokument, který se nemá měnit,“ sdělil Pehe s tím, že v ústavě jsou však díry, které by bylo třeba opravit. „Jsou tam i mechanismy, které nedávají ani příliš velký smysl,“ poznamenal rovněž Pehe s tím, že zrovna i tento mechanismus by měl být změněn tak, jako je tomu v Evropě. „Až do vytvoření vlády s důvěrou vládne bývalá vláda s důvěrou. Tím pádem bychom dnes nebyli v situaci, kdy nám tady teď vládne vláda v demisi, což je vlastně vláda prezidentská,“ domnívá se Pehe.

„Je to vláda, která je nějakým způsobem na prezidentovi závislá. A nijak to opravdu nepohání premiéra v demisi, aby se snažil o vytvoření vlády nové,“ zmínil rovněž Pehe.

„Vláda v demisi se do určité míry musí chovat jako vláda, která vládne, není však ústavou dáno, kde jsou ty hranice. A Babiš toho zneužívá k jakési pemanentní kampani s představou, že se mohou konat předčasné volby. Jeho vláda jezdí po republice, rozdává,“ sdělil rovněž Pehe. 

Babiš je podle něj v kleštích, kdy by rád vládl menšinově. „Ale to by se musel opřít o KSČM a SPD. Ale on chce rovněž vystupovat jako evropský politik,“ sdělil Pehe. Podle něj tak Babiš ví, že bude muset spolupracovat s ČSSD. „Myslím si, že to jednání povede ke zdárnému konci,“ dodal Pehe se slovy, že bude záležet na stranickém referendu sociálních demokratů. „Andrej Babiš se však bude snažit to menšinové vládnutí protáhnout, co to půjde,“ míní však také Pehe. 

Pehe pak také podotkl, že česká politika je uspořádána kmenově. „Je to problém od roku 1990,“ sdělil Pehe. Aféru hackera Nikulina, jenž byl vydán do USA, nechtěl politolog příliš komunikovat, neb nedisponuje příslušnými materiály.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…