Jan Čulík má jasno: Kuřáci utlačují druhé. Je neuvěřitelné, že se právě tito lidé dovolávají demokracie

03.06.2017 17:37

Šéfredaktor Britských listů Jan Čulík se znovu pořádně obul do Čechů. Podle jeho názoru si totiž neuvědomujeme, co si v demokracii můžeme dovolit a co už ne, abychom ji sami nepohřbili.

Jan Čulík má jasno: Kuřáci utlačují druhé. Je neuvěřitelné, že se právě tito lidé dovolávají demokracie
Foto: Archiv
Popisek: Ilustrační foto

Debata o zákazu kouření v restauracích a barech podle Čulíka ukazuje, že Češi stále tak docela nepochopili, co znamená žít v demokracii. Nepochopili, že život v demokracii neznamená, že je dovoleno absolutně všechno.

„Protesty proti zákazu kouření ve veřejných místnostech jsou asi na takové úrovni, jako kdyby někdo tvrdil, že v demokracii má mít každý právo na sex s dvouletým dítětem, protože ‚to je přece součástí mé svobody‘. Asi takový společenský ohlas budou mít snahy prosazovat právo na kouření ve veřejných místnostech ve většině zemí světa,‘ píše Čulík.

Celý článek naleznete zde

Každý občan může ničit své vlastní zdraví, jak uzná za vhodné, byť je sporné, zda musí společnost platit léčbu lidem, kteří si zdraví dobrovolně ničili. Jedna věc však rozhodně sporná není. Kuřáci nemají právo ničit zdraví nekuřákům a je lékařsky prokázáno, že pasivní kouření zdraví ničí. Z tohoto důvodu je podle Čulíka zákaz kouření v restauracích, barech i na dalších místech v pořádku. „Sama sebe zabít máte plné právo, nemáte však právo zabíjet jiné lidi,“ zdůrazňuje.

„Ve Skotsku byl zaveden zákaz kouření ve veřejných místnostech už před 11 lety, v březnu 2006. Do té doby trpělo osmdesát procent zaměstnanců hostinců chronickou bronchitidou, po zavedení zákazu kouření se z ní rychle vyléčili. Za první rok po zavedení zákazu kouření poklesl počet infarktů ve Skotsku o 17 procent,“ dodává autor.

Čulík proto nechápe, kde se v Češích bere odpor proti zákazu kouření. Může to být tím, že dosud nepochopili, že demokracie rozhodně není totéž co právo utlačovat druhé. Demokracie naopak znamená respekt k právům druhého.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…