Jan Fischer bude ministrem financí. Nejsem exponent Zemana, říká

08.07.2013 12:50

Po jednání designovaného premiéra Jiřího Rusnoka a někdejšího premiéra Jana Fischera v Kramářově vile oba muži společně oznámili, že novým ministrem financí se skutečně stal Fischer, jak se již dříve spekulovalo. Kromě toho bude Fischer také místopředsedou nové vlády.

Jan Fischer bude ministrem financí. Nejsem exponent Zemana, říká
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Fischer

Jiří Rusnok v pondělí před polednem představil svého nového ministra financí a místopředsedu vlády Jana Fischera. Ten nabídku přijal po sérii vzájemných jednání. Nová vláda je tak kompletní a může sněmovnu požádat o důvěru.

"Tomuto rozhodnutí předcházela série jednání a rozhovorů a také projednávání našich názorů na makroekonomii. Prioritou země je potřeba obnovit hospodářský růst a fiskální politika tomu musí jít naproti," řekl Fischer.

"Vláda rozpočtové odpovědnosti zní jako klišé. Taková musí být každá vláda. Důležité je obnovení růstu na dlouhou dobu. Považuji za samozřejmou finanční sanaci škod, které napáchaly povodně. Nechceme dělat daňové harakiri v daňovém systému. Nutné je dohlížet na výběr daní," popsal priority nový ministr financí. Doplnil, že důležité je rovněž to, aby se MF zapojilo do sociálního dialogu.

Není prodloužená ruka Zemana

Od novinářů dostal Fischer dotaz ohledně jeho vztahu s Milošem Zemanem, se kterým nedávno soupeřil o prezidentské křeslo, a také na jeho dluhy z prezidentské kampaně. "Nejsem ve vládě jako exponent prezidenta Zemana. Kampaň je pryč, prezident je zvolen, já se k tomu nehodlám vracet. Já souboj s Milošem Zemanem považuji za korektní, to považuji za uzavřenou záležitost. Ale samozřejmě stojím o to, aby prezident ministra financí podporoval," odpověděl na první část dotazu nový ministr.

"Co se týče mých závazků za kampaň, to je záležitostí hodin či dnů. Jednání pokročila, jak jsem sliboval, jména sponzorů uvidíte na mém transparentním účtu. Opravdu to nebyla kampaň za peníze daňových poplatníků," uzavřel Fischer.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…