Jan Hřebejk, Třeštíková, Kabát... A nečekané jméno. Umělecká fronta dále mluví do politiky

13.08.2018 9:04

Týdeník Respekt oslovil známé české umělce s anketní otázkou. Měli by umělci vystupovat, či nevystupovat na akcích Agrofertu? Vyjádřil se třeba režisér Jan Hřebejk nebo jeho kolegyně Helena Třeštíková.

Jan Hřebejk, Třeštíková, Kabát... A nečekané jméno. Umělecká fronta dále mluví do politiky
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Režisér Jan Hřebejk

Anketní otázka v Respektu měla toto znění: „Souhlasíte s Tomášem Klusem a Jiřím Macháčkem, že není možné ‚nadávat‘ na Babiše, a zároveň těžit z jeho peněz na kulturních akcích či filmech podporovaných Babišovým Agrofertem? Dochází podle vás k ohrožení umělecké svobody, pokud umělci do značné míry ‚pobírají‘ peníze od firmy vlastněné předsedou vlády?“

Režisér Václav Marhoul řekl, že souhlasí. Podle něj by v opačném případě šlo o ukázku pokrytectví. „Není zkrátka možné se proti někomu veřejně vymezovat, a zároveň mu zobat peníze z ruky. Jinak nemyslím, že by tím docházelo k ohrožení samotné umělecké svobody. Pan Babiš, ať je jakkoli ‚všemocný‘, na tohle zatím naštěstí nemá,“ míní Marhoul. Babišovi se prý daří umělce, diváky, posluchače i návštěvníky nenápadně a efektivně korumpovat.

Anketa

Jsou homosexuálové v České republice kráceni na svých právech?

4%
96%
hlasovalo: 9516 lidí

Baskytarista Milan Špalek z rockové skupiny Kabát již tak příkrý nebyl. I on má ale k Babišovi výhrady. „Kluci mají asi pravdu, protože jinak se může stát, že poslední slova, který uslyšíme od Babiše, jsou ta, která pronesl Bohuš na konci filmu Kurvahošigutntág. Na druhou stranu na omluvu kolegů musíme uznat, že za umělcem stojí manažer, a ten domlouvá koncerty a festivaly. Není v silách muzikanta (hlavně při jeho nezřízeném životním stylu, kdy si máloco pamatuje a po ránu si myslí, že Agrofert je předkapela skupiny Kabát), aby věděl, kdo se objeví mezi desítkami sponzorů na konkrétní akci,“ řekl Špalek.

Basák Kabátů ale také sportovně uznal, že dříve Agrofert sponzoroval i jejich kapelu. Bylo to prý ale dříve, než Andrej Babiš vstoupil do politiky. Tehdy si prý mysleli, že jde o mecenáše, který chce nezištně přispět na kulturu. Podle Špalka je nezištnost důležitá i v případě, že se proti někomu umělec, či jiná osoba vyhradí.

Podporu Tomáši Klusovi vyjádřila i zpěvačka Nikola Mucha. „Klusovi a dalším palec nahoru, samozřejmě. Já se k podobným gestům nemám jednak proto, že si stále zachovávám status spíše lokálního umělce, bezvýznamného pulce v rybníku českého šoubyzu, a taky proto, že jsem v politických otázkách úplná nána, srabácky se politicky zaměřeným akcím, snad i ze strachu, že by mi to mohl pak někdo vytknout, vyhýbám a ani neřeším, odkud má pětistovka putovala,“ vysvětlila Mucha. Nechápe prý, jak může někdo takto nenáviděný a nepohodlný ráno s klidem vstát a nasnídat se. Stejně tak nechápe, jak je možné, že si Češi takového člověka zvolili.

Původní článek ZDE

Podle Lou Fanánka Hagena, frontmana kapely Tři Sestry, dojde ke střetu s realitou ve chvíli, kdy je umělec nechtěn na akcích z důvodu, že promotéři, spojeni s impériem (zde myšleno to Babišovo), jej jednoduše ze strachu nepozvou. K ohrožení umělecké svobody ale podle něj může dojít jen ve chvíli, kdy se umělci začnou autocenzurovat. „Mám-li dojem, že císařpán je vůl, a řeknu to, honorář od císařpána na tom nic nezmění. Pokud je umělci za názor, že ‚císařpán je vůl‘, znemožněno vystupovat, je to omezení svobody projevu a umělec se stane hrdinou. Absurdní je jádro problému, že předseda vlády v zastoupení firmou pořádá nějaké akce. Předseda vlády se má starat o politiku, fotit se a účastnit zákulisních rejdů,“ domnívá se Fanánek. Pořádání kulturních akcí podle něj stojí mimo.

Podle režiséra Jana Hřebejka jde o věc svědomí a gesto protestu jednotlivce. Podle Hřebejka není důvod tento postoj odsuzovat nebo ironizovat, naopak si podle režiséra zaslouží ocenění jakožto projev kuráže a „přihlášení se k hodnotám listopadu 1989“. Zatím prý podle Hřebejka k omezení umělecké svobody nedochází, ale už prý začíná jít o stafáž pro „populistickou, morálně odpuzující a svobodu ohrožující figuru jednoho oligarchy, jeho firem a jeho hnutí“.

Režisérce Heleně Třeštíkové je gesto Kluse a Macháčka sympatické. „Vážím si lidí, kteří se nebojí projevit svůj názor, i když můžou předpokládat, že jim to u části jejich publika uškodí a může to mít také nepříjemné finanční následky. Myslím si, že získají hodnotu, která se nedá ničím nahradit – vnitřní nezávislost a svobodu,“ řekla Třeštíková, která byla v lednu 2007 krátce ministryní kultury.

Podle rappera Vladimira 518 není nic černobílé, ani tato situace. Peníze podle něj mohou v jakékoli formě kreativního projevu hrát důležitou roli a otázka, jak moc někoho peníze ovlivní, je záležitostí svědomí toho konkrétního člověka. „Neexistuje jeden klíč, univerzální optika, vše je potřeba posuzovat objektivně případ od případu. Myslím si, že například získání státního grantu by nemělo autora limitovat v případné kritice systému, či státu jako takového,“ dodává k tomu rapper.

Selská logika je podle Vladimira 518 aplikovatelná i v tomto případě. „Pokud mi někdo konkrétní, nějaká firma, spolek či instituce natolik nevoní, že jsem schopen tento nebo tyto subjekty veřejně kritizovat, neměl bych si tedy nechat od něj / nich ani podporovat finančně svoje projekty,“ domnívá se Vladimir 518.

K celé záležitosti okolo Andreje Babiše a koncernu Agrofert se vyjádřila i tuzemská metalová legenda Arakain, jejímž frontmanem byl kdysi Aleš Brichta. Arakain ve svém příspěvku na síti Facebook uvedl: „Arakain se v rámci svého žánru pravděpodobně nepotká s dosahem působení firmy jediného muže. Přesto si my členové kapely uvědomujeme, že nás všechny ovlivňuje na každém kroku a v každém oboru našich činností. Proto nesouhlasíme se strategií vlády jednoho muže a státu jako jeho firmy. Chceme tímto vyjádřit podporu současného hnutí českých umělců vystupujícího proti politice premiéra Babiše. Věříme, že po 36 letech úspěšně kariéry Arakainu to nikdo nebude brát jako přihřívání polívčičky, nýbrž jako postoj a názor mužů zralého věku, životních zkušeností a snad i rozumu.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marek Korejs

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …