Jan Hřebejk: Zeman je ožrala a mají ho rádi hňupové

15.06.2016 10:24

O uprchlické krizi, ale také o svém názoru na prezidenta Miloše Zemana i o tom, jak se dívá na prezidentskou kandidaturu Michala Horáčka, diskutoval s Danielou Drtinovou v internetové televizi DVTV filmový režisér Jan Hřebejk.

Jan Hřebejk: Zeman je ožrala a mají ho rádi hňupové
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Režisér Jan Hřebejk

Anketa

Je Člověk v tísni užitečnou organizací?

3%
97%
hlasovalo: 8833 lidí

Ohledně uprchlické krize prohlásil, že „populisti nadbíhají lidem, kteří o tom nechtějí přemýšlet, a vytvářejí realitu, která neexistuje“. Citoval také časopis Respekt, podle kterého bylo u nás v loňském roce 112 uprchlíků, ale 370 demonstrací. Tedy tři demonstrace na jednoho uprchlíka. „Tak si myslím, že to spíš svědčí o tom, že lidi blbnou,“ podotkl. Podle něj také není pravda, že u nás existuje nějaká parta vítačů. „To vůbec není žádná pravda. Nikdo si nepřeje, aby sem vtrhli teroristi,“ poznamenal.

Stejně jako v Paříži může klub vybouchnout i tady

Zarazilo jej také, když potkal „chytrýho kamaráda“, jehož dcera studovala v Paříži na nějakém dobrém gymplu, a on k tomu řekl, že dceru z Paříže museli stáhnout, „protože teď tam jsou ty sračky“. „Jako to, že v Paříži došlo k teroristickému útoku je jako důvod stáhnout holku z dobrý školy v Paříži na nějaké pražské přiblblé předměstí,“ podivil se Hřebejk. Sám by něco takového neudělal. „Nejsme blázni. Jako že vybouchne klub v Paříži, tak zítra může vybouchnout tady. Někde se to děje a někde se to neděje. Možná se to neděje v severní Koreji, ale tam se lidi pasou na loukách, aby se najedli.“

Celé video je ZDE

Řeč se stočila také na prezidenta Miloše Zemana. Hřebejk zavzpomínal, jak Zeman mluvil ve dnech sametové revoluce na Letné, kde mu prý lidé po každé větě tleskali. „On tam tehdy řekl, v atmosféře dějinného převratu, kdy tlachat nemusel, že české vysoké školství se propadlo na 42. příčku za Nepál. Já nevím, jestli lékařské fakulty v Nepálu by byly nějaké lepší než na Univerzitě Karlově. Prostě je to tlach, je to neuvěřitelná blbost, nevím, jestli jsou vůbec nějaké vysoké školy v Nepálu. Milion lidí mu tleskalo. A to dělá doteď. Lže, když nemusí, a pro fór by vraždil. Ale mě ty fóry nepřijdou tak dobrý.“

Normální je, když se lidé smějí prezidentovi, a ne naopak

Prezident je podle Hřebejka symbolická figura a jeho moc je menší, než se obecně považuje. Samotný Zeman mu přijde ve všech ohledech jako „ohavnej chlap, a to ve všech těch naváženích se do slabších“. „Jak to teď někdo napsal v nějakém fejetonu. Normální je, když se lidé smějí prezidentovi, než když se prezident posmívá lidem nebo skupinám. Pro mě je to, jako když máte v baráku vulgárního vožralu, který čurá na schodišti. Já nevím, jestli je nebezpečný. Pro mě je to bytost, u které je mi líto, že reprezentuje tento stát,“ uvedl Hřebejk.

Podivil se také nad tím, kde se berou Zemanovi příznivci. Ani ve svém širším okolí nezná nikoho, kdo by Zemanův humor považoval za humor, a to prý vyjíždí i mimo Prahu. Nezná také nikoho, kdo by Zemanovy řeči považoval za nějaká moudra.

Horáčka si dovede představit jako prezidenta. Ale...

Nedokáže také říct, jak je současný prezident politicky orientovaný. „Pro mě je Zeman trošku pravicovej, trošku levicovej, prostě, jak se to hňupům líbí,“ prohlásil.

Zemanovi ale přiznává stejně jako Václavu Klausovi „ochotu pohybovat se napříč společností“.

Michala Horáčka si dokáže představit jako prezidenta, myslí si však, že prezident by měl mít nějakou zkušenost s politikou. „Ačkoliv Kiska ji neměl a jako slon v porcelánu si nepočíná. Ale nevím, jestli lidé, co nemají co do pusy, budou věřit Michalu Horáčkovi, že jim rozumí,“ dodal.

reklama

autor: vam

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …