Jan Jandourek četl, co česko-ruská novinářka vykládala v Moskvě o Česku. A představte si, že ho to zaujalo

11.06.2015 12:58

Informaci proruského webu Sputnik News o tom, že do Moskvy pojede redaktorka ruskojazyčného týdeníku Pražský expres Irina Šulc referovat o negativním obraze Ruska v českých médiích, se rozhodl okomentovat na webu Svobodné fórum komentátor Jan Jandourek. Svobodné fórum založil bývalý šéfredaktor řady českých deníků Pavel Šafr, Jandourek býval komenátorem Mladé fronty Dnes před tím, než ji koupil její současný vlastník Andrej Babiš.

Jan Jandourek četl, co česko-ruská novinářka vykládala v Moskvě o Česku. A představte si, že ho to zaujalo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Denní tisk, ilustrační foto

V Moskvě se tento týden setkají vedoucí více než 500 masmédií ze 63 zemí světa, aby se zúčastnili 17. celosvětového kongresu ruského tisku. Irina Šulc chce na kongresu mluvit o negativním obraze Ruska, který podle ní převažuje v českých masmédiích. O akci a názorech paní Šulc podrobně referuje proruský web Sputnik News.

„Budu hovořit o negativním obraze Ruska, který převažuje v českých masmédiích za poslední rok,“ uvedla paní Šulc, která si proto do Moskvy s sebou veze titulní stránky některých českých tiskovin. „Třeba tady časopis Týden s titulním článkem ‚Válka bude‘ společně s prezidentem Putinem. Nebo jiný časopis vytiskl fotku sovětských vojáků v uniformě Rudé armády, jež osvobozují Prahu. Nadpis hlásá: ‚Znásilňovali tisíce žen‘. Podobných výtisků je na téma Rusko v českých médiích opravdu mnoho.“

Jandourek k tomu píše, že tato „informační válka“ má spočívat v tom, že se psalo o počinech sovětských vojáků, kteří u nás v roce 1945 kradli a znásilňovali. „Jenže to je historický fakt, není důvod o tom nepsat,“ píše Jandourek. Poukazuje na to, že v Rusku mají zákon, podle kterého lze trestat lidi, kteří by snad chtěli zpochybnit roli Rudé armády. Za šíření „vědomě lživých informací o válečných dějinách Sovětského svazu“ může být uložen až pětiletý trest vězení a pokuta do půl milionu rublů, což je skoro 280 000 korun.

Zákon v Rusku podle Jandourka trestá i šíření „neuctivých informací“ o válečných výročích a akcích s nimi spojených.

„Tedy to znamená, že se nesmíte ani posmívat vojenským přehlídkám. Tady ale zatím žádný takový zákon neplatí a lidé si tu mohou psát, co chtějí, a dokonce mohou být neuctiví k rozličným armádám,“ podotýká Jandourek.

Celý text je ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…