Jan Kraus k Zemanově oslavě osvobození Osvětimi

27.01.2015 10:40

Moderátor Jan Kraus přišel při příležitosti sedmdesátého výročí osvobození Osvětimi pohovořit do rádia Impuls o holokaustu. Tato tematika se ho osobně dotýká, neboť část jeho rodiny, včetně otce, si prošla koncentračními tábory. Kraus mimo jiné uvedl, že nechápe, proč se kromě Osvětimi konají oslavy i v Praze. Pokud by se prý ukázalo, že za tím stojí snaha o získání politických pozic či propaganda, pozvracel by se.

Jan Kraus k Zemanově oslavě osvobození Osvětimi
Foto: Nejvic.info
Popisek: Moderátor a herec Jan Kraus

V rozhovoru pro Kauzu dne Kraus prohlásil, že nechápe, proč musí být jedna konference v pondělí na Pražském hradě a druhá v úterý přímo v Osvětimi. „Víte, já bych nechtěl, když někdo vyvine snahu, mu ji hanět. Ale samozřejmě výročí osvobození Osvětimi by mělo především proběhnout v Osvětimi. To si řekněme upřímně. To je jako když má narozeniny František a je blbý, když je slaví Jarda, který je třeba nemá,“ uvedl Kraus s tím, že tato iniciativa je chvályhodná, ale přijde mu trochu neracionální.

Po vysvětlení moderátor nepátrá. Protože kdyby se prý dozvěděl, že i tohle bylo součástí nějakých politických tahů ohledně propagandy nebo získání politických pozic, pozvracel by se. „Doufám, že to tak není. Myslím si, že je to spíš takové nadšení a dobrý nápad, který bohužel není tak ideální s kontextem toho, že v Osvětimi je to pravé. U nás je to taková okresní pobočka. Ale nemůžu to hanět, má to svůj význam,“ ujistil Kraus, který by byl rád, kdyby část osvětimských oslav byla deponovaná do České republiky. „My tady máme Terezín, to je skutečně něco unikátního. A souvisí s Osvětimí, odtamtud to byla do Osvětimi přímá linka. No ale lepší tak, než nic,“ uzavřel Kraus.

Celý pořad ke shlédnutí ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…