Jan Švejnar prý naštval americké sponzory svého institutu. Vůbec se jim nelíbí, že si pozval na akci Babiše

20.11.2015 9:21

Vedení prestižní vysoké školy CERGE-EI se rozhádalo natolik, že začaly padat dokonce i výhrůžky týkající se jejího dalšího financování. Píše o tom server Novinky.cz s odvoláním na deník Právo.

Jan Švejnar prý naštval americké sponzory svého institutu. Vůbec se jim nelíbí, že si pozval na akci Babiše
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Švejnar, kandidát na prezidenta

Tomu se podařilo získat interní komunikaci mezi profesorem Janem Švejnarem, členy dozorčího výboru CERGE-EI a lidmi zastupující americkou nadaci CERGE-EI Foundation, která institut významně financuje.

„Absolutně mě to šokovalo. Musíme si vážně promluvit o tom, komu umožníme těžit z naší reputace. Domníval jsem se, že jsme se dohodli, že Babiš má stopku, někteří to tak ale zjevně necítí. Možná by nadace měla nastavit pravidla, jaké organizace bude finančně podporovat,“ pohrozil prý jeden ze členů dozorčího výboru institutu a americké nadace.

Celý text je ZDE

Jeden z členů nadace údajně pronesl tato varovná slova: „Pokud chceme i nadále usilovat o finanční pomoc od společností jako Google nebo od nadací, jako je Rockerfellerova, neměli bychom zvát někoho s tak problematickou minulostí, jako je Babiš, a rozhodně bychom neměli od něj přijímat peníze. A i když ho americká ambasáda zve na akce z titulu funkce ministra, my takovou povinnost nemáme.“

Již zítra proběhne konference CERGE-EI a německého Institutu pro studium práce (IZA), který letos Švejnarovi udělil vědecké ocenění na poli ekonomie práce. Babiš se konference zúčastní až odpoledne, spolu s ministryní práce a sociálních věcí Michaelou Marksovou (ČSSD).

Diskusi bude moderovat právě Švejnar. Ten pozvání Babiše obhajoval slovy, že v prostorách CERGE-EI vystoupili i jiní „kontroverzní“ lidé.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…