Jan Švejnar vysvětloval, proč americká média neměla ráda Trumpa. Sám prý volil Clintonovou. A pokud jde o jeho prezidentskou kandidaturu u nás...

09.11.2016 18:34

Hostem dnešních 20 minut Radiožurnálu byl ekonom a pedagog Jan Švejnar. Hlavním tématem bylo zvolení Donalda Trumpa 45. americkým prezidentem.

Jan Švejnar vysvětloval, proč americká média neměla ráda Trumpa. Sám prý volil Clintonovou. A pokud jde o jeho prezidentskou kandidaturu u nás...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Švejnar, kandidát na prezidenta

Přiznal, že je výsledkem amerických prezidentských voleb překvapen, protože průzkumy až na jeden naznačovaly, že vyhraje Clintonová. Nemyslí si ale, že byly tyto průzkumy zfalšované. Podle jeho názoru mnoho lidí nechce vyjevovat průzkumům své preference. Většina respondentů odmítne odpovídat, a ti co odpovídají, tak nejsou náhodní respondenti. Čistá odchylka může pak být větší, než se očekává.

Pro Trumpa bylo jen málo médií

Souhlasil s tvrzením, že většina médií začala sympatizovat s Clintonovou. „Trump se mnoha médiím odcizil,“ uvedl s tím, že pro Trumpa bylo jen několik málo médií, jako Fox News.

Proč tedy, když většina médií podporovala Clintonovou, nakonec vyhrál Trump? Podle Švejnara sice mají média vliv, ale lidé nejsou ochotni zcela jít tím směrem, který média ukazují. Mnozí se v rámci sociálních sítí uchylují k jiným než tradičním médiím.

Také volební kampaň se přesunula z tradičních médií na sociální sítě.

Clintonová by byla víc předvídatelná

Švejnar přiznal, že volil Hillary Clintonovou. Orientoval se na předvídatelnost. Clintonová by byla podle něj víc předvídatelná než Donald Trump. Americký prezident má tak velkou moc, že by nepředvídatelnost nepreferoval. Clintonová by podle něj byla bezpečnější pro celý svět včetně Evropy a ČR.

Trump má republikánský celý Kongres, jak Sněmovnu reprezentantů, tak Senát. Je otázka, zda dokáže efektivní strategií vládnutí tuto výhodu využít, nebo bude na kordy se svými kolegy. „To je otázka za milion dolarů,“ podotkl Švejnar.

Trump je podle něj velice chytrý podnikatel. Jestli se mu podaří stmelit republikánskou stranu, bude mít velkou výhodu. Obama měl první dva roky tuto výhodu taky, ale nevyužil ji.

Trump má státnické schopnosti

První povolební projev Trumpa byl prý mistrný. „Byl velmi smířlivý, uznal svoji protivnici. Udělal první krok. Byl to tak velký obrat, směřovalo to ke státnickosti,“ uvedl Švejnar.

Domnívá se, že Trump má státnické schopnosti. Je otázkou, jestli je použije, nebo jestli bude dělat dál to, co dělal v kampani. Ať už vůči Mexiku či vůči minoritám. „Jestli se zmírní, má obrovské možnosti,“ poznamenal Švejnar.

Z dosavadních Trumpových výroků vyplývá, že má vstřícnější vztah k Putinovi než Clintonová. Jak daleko to povede, bude záležet na tom, jaké bude mít poradce, kdo bude ministr obrany a ministr zahraničí. O tom, kdo tyto posty obsadí, se zatím ale nic neví.

Na závěr pořadu se moderátorka Švejnara zeptala, zda bude kandidovat v prezidentských volbách. Švejnar odpověděl rčením „nikdy neříkej nikdy“, ale nyní prý o prezidentské kandidatuře neuvažuje.

Moderátorku také zajímal Švejnarův názor na prezidentského kandidáta Michala Horáčka. Švejnar není proti němu, ani jej nepodporuje, protože jej nezná.

reklama

autor: vam

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…