Jan Svěrák: Český film je vizitkou naší země. Stát by ho měl podporovat

24.11.2012 10:26

Prezident Václav Klaus vetoval zákon o kinematografii, který měl upravit pravidla přísunu peněz do českého filmu. Filmaři prý nemají nedostatek peněz, ale invence, odůvodnil svoje rozhodnutí. O stavu českého filmu a o tom, proč by na něj měl stát finančně přispívat mluvil režisér a šéf Asociace filmových producentů Jan Svěrák v rozhovoru pro deník MF Dnes.

Jan Svěrák: Český film je vizitkou naší země. Stát by ho měl podporovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus podepisoval svou novou knihu Zápisky z nových cest. Podle autora je lepší, obsahuje víc fotografií

Podle prezidenta je filmový průmysl standardní obchodní odvětví, nikoli veřejný statek, který by měl být financován z veřejného rozpočtu. S tím Jan Svěrák nesouhlasí. Film je podle něj druh umění, který dosahuje nejdál, je to silná a živá kultura.

Všichni mají v hlavě marxistickou nadstavbu

"Ale my žijeme v době, kdy ani nevíme, co to kultura je a k čemu bychom ji potřebovali. Máme pocit, že je to marxistická nadstavba. Že až se nám povede dobře, budeme mít všichni co jíst, budeme se pohodlně válet, tak pak si pustíme tu kulturu," říká Svěrák.

To si podle něj myslí většina těch, kteří o tom rozhodují, i prezident Klaus. "Ale možná to tak vnímá kdekdo. Mně je sedmačtyřicet a na školách do nás marxistickou ideologii hustili. A přestože jsme se tomu smáli, tak jsme nic jiného neslyšeli. Každý politik, kterému je nad pětatřicet, tím prošel a možná se jim to dostalo pod kůži," uvažuje režisér.

Odsuzuje to, že stát měl za komunistů monopol a jako jediný mohl produkovat filmy. Na druhou stranu středně velká země jako je Česká republika prý nemůže mít kinematografii založenou jen na komerčním systému, protože filmy si na sebe nevydělají, ale přesto vytvářejí kulturu a oslavují naši zemi v zahraničí. "Je to národní vizitka podobně jako Navrátilová nebo Jágr," dodává Svěrák pro MF Dnes.

V Evropě jsou příspěvky od státu běžné, proč to nejde u nás...

Dá se předpokládat, že parlament prezidentovo veto zákona o audiovizi přehlasuje a na podporu českých filmů tak půjdou dvě procenta z tržeb reklamy komerčních televizí a procento ze vstupného do kin. Podle Jana Svěráka je to sice lepší než nic, ale všechny evropské země přispívají na svoji kinematografii.

Šéf Asociace filmových producentů by proto byl rád, kdyby vláda schválila návrh ministryně kultury Aleny Hanákové (STAN), aby stát dal do Státního fondu kinematografie 150 milionů a na filmové pobídky od zahraniční produkce 300 milionů. Vláda se má rozhodnout do dvou týdnů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…