Jan Urban nařezal Ransdorfovi. A nejen jemu

25.02.2015 9:41

Disident, spoluzakladatel Občanského fóra a novinář Jan Urban s nelibostí hledí na zahraničně politické směřování České republiky, které prý stále více nabírá směr Moskva. Česká proruská torpéda sloužící ruským imperiálním zájmům, která prý občas plodí takové fantasmagorie, za které by se nemusela stydět ani nacistická propaganda, je dle něj třeba překřičet.

Jan Urban nařezal Ransdorfovi. A nejen jemu
Foto: repro ČT
Popisek: Publicista Jan Urban

Česká politika na pozadí ruské agresivní války na Ukrajině dle Urbana vykazuje symptomy ztráty pudu sebezáchovy, jako kdyby nežila ve stínu historického traumatu Mnichova a mnichovanství. Znovu jako by pasivně vyčkávala, až jiní budou znovu rozhodovat i o nás bez nás. „Ale kdyby jednou mělo jít o Českou republiku – jak se asi zachovají naši spojenci, pokud z Prahy dlouhodobě a po léta nezaznívá nic, než bezprincipiální ticho, a tak často otevřené podlézání zájmům ruského imperialismu?“ táže se Urban v článku uveřejněném na serveru Hlídací pes.

Ještě pořád ale prý není nic ztraceno. V politice, v redakcích i na ulici se dle něj rozhořel konflikt o směřování České republiky, v němž se údajně znovu ukazuje pravá tvář Komunistické strany Čech a Moravy.  

Komunistická strana Čech a Moravy prý znovu a znovu dokazuje, že nepotřebuje a nemá vlastní národní a evropskou politiku, vlastní myšlenky ani program. Urban považuje za zjevné, že z internacionalistické třídní tradice nezůstalo nic, jen otevřeně protinárodní papouškování zájmů imperiálního Ruska. V posledních týdnech také čeští komunisté údajně jako na povel začali stupňovat mediální kampaň, plnou lží a provokací.

„Za fantasmagorie o stovkách amerických, evropských a polských záškodníků u ukrajinského Debalceve nebo za požadavek na odstranění fotografie Václava Havla z budovy Národního muzea v Praze by se nemusel stydět nikdo z nacistických propagandistů,“ myslí si Urban, který to považuje za varovné připomenutí největšího omylu listopadu 1989 a tehdejší nevůle vyloučit alespoň načas podhoubí česko-ruského nacionálního socialismu ze hry.

„Česká republika a její postoj mohou mít v této kritické době obrovský význam. Musí však rychle najít jiný hlas, než posluhů ruských imperiálních ambicí,“ uzavírá Urban.

Celý text k přečtení ZDE


 

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: luš

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…