Jan Veleba se opět pustil do České televize

06.05.2016 13:10

Z PROFILŮ Proč se vůbec dívat na Českou televizi, když existují ParlamentníListy.cz a další servery, kde se dozvíte informace přímo od zdroje? Na tuto otázku odpověděl jednomu ze čtenářů Parlamentních listů senátor Jan Veleba.

Jan Veleba se opět pustil do České televize
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jan Veleba

„Jak často se díváte na televizi? Není problém s vysíláním ČT zbytečně nafouknutá bublina? Kolik lidí ji dnes sleduje? Většina hledá informace na internetu a podle mě je to správně. Navíc naštěstí existují weby jako tenhle, kde se můžete na problém zeptat přímo u zdroje,“ obrátil se na senátora Velebu s dotazem čtenář vystupující pod označením Mnam.

Senátor už v jedné ze svých starších odpovědí na obdobný dotaz sdělil, že veřejnoprávní televize je potřebná, neboť na rozdíl od soukromých televizí nemusí na slovo poslouchat jediného majitele. Financujeme ji my všichni, což by mělo zaručit její nezávislost na úzce profilovaných zájmových skupinách. Veřejnoprávní televize by také měla být schopná podávat objektivní informace. U soukromých televizních kanálů bohužel tuto jistotu nikdy nemáme. Tolik alespoň k teorii. Praxe je podle Veleby horší.

„A vaše otázka, kolik lidí dnes ČT sleduje, je velmi správná. Odpovím, že velmi málo, například hlavní večerní zpravodajský pořad Události asi jenom čtvrtina toho, co obdobný pořad TV Nova. To je ale výsledek úrovně ČT, která je ale na rozdíl od Novy placena námi, televizními koncesionáři, kdežto Nova ze soukromých peněz. A diváci ji nesledují proto, že jí nevěří a že se jim nelíbí její neobjektivní metody,“ konstatoval politik.

Další odpovědi najdete zde

Nezávislá veřejnoprávní televize, která občanům dodává objektivní informace, je, by měla být, jedním ze základních stavebních kamenů demokracie. Pokud nefunguje, jak má, jde o zásadní problém. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…