Jana Černochová, která se učí střílet, zuří. Jde o směrnici z Bruselu a zbraně

18.12.2015 19:12

Poslankyně ODS Jana Černochová se na svém blogu na serveru iDnes.cz zamyslela nad bojem o zbraně. Konkrétně se věnovala návrhu novely směrnice Evropské komise o kontrole a nabývání a držení zbraní.

Jana Černochová, která se učí střílet, zuří. Jde o směrnici z Bruselu a zbraně
Foto: Archiv J. Černochové
Popisek: Jana Černochová

„Podle tvrzení komise jde o reakci na hrozbu terorismu, především po dvou útocích v Paříži v průběhu letošního roku. Fakticky novela s bojem proti terorismu pomůže pramálo, spíše nesmyslně omezí nakládání se zbraněmi a jejich kopiemi v zemích, kde je legislativa dostatečná či je na základě zkušeností zpřísňována, jako je tomu například u nás,“ uvádí však kriticky Černochová.

Podle ní si navíc komise ani nedala práci, aby se poradila s opravdovými odborníky, kteří by byli znalí věci a pohlíželi by na celý problém nelegálního nakládání se zbraněmi realisticky. Zároveň jí přijde doslova skandální, že po tak dlouhé přípravě, jež byla novele věnována, je navrhovaná směrnice tolik špatná. „A nelegální trh, na který se měla primárně zaměřit, prakticky neohrožuje,“ dodala.

Její nesouhlas je vyjadřován především s tím, aby byli občané EU bezdůvodně kráceni na svých právech. „Teroristé vesměs legálně držené zbraně nepoužívají, respektive ani nežádají o vydání zbrojního průkazu. K čemu by jim to také bylo. Pokud chtějí zbraň, shánějí ji nelegální cestou. Legálně mají zbraně ve svém vlastnictví lidé, kteří musejí projít celou škálou procesů a postupů, aby mohli zbraň nakonec získat,“ uvedla. Podle ní by se Evropská komise měla věnovat především tomu, aby zavedla funkční opatření, mezi něž například patří i vykupování zbraní v místech, odkud nelegální zbraně do Unie proudí. 

  • Původní text ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…