Jana Nagyová vydává knihu. Píše i o tom, v čem byla lepší než první expremiérova žena

13.11.2014 8:41

Pozoruhodný vhled do Strakovy akademie za premiéra Petra Nečase může přinést kniha, kterou sepsala jeho šéfka sekretariátu a dnes manželka Jana Nagyová- Nečasová. Formou rozhovoru v ní vzpomíná na nejzásadnější okamžiky své kariéry „Petrova servismana“, mezi které počítá kromě utajování lásky s premiérem například i zablácené boty policistky, šlapající jí po posteli při domovní prohlídce.

Jana Nagyová vydává knihu. Píše i o tom, v čem byla lepší než první expremiérova žena
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Nagyová a Roman Jurečko

Jana Nagyová v knize, ze které přináší úryvky deník Blesk, například vzpomíná, jak ji právě Petr Nečas přivedl z Karlových Varů do Prahy. „Ale v té době jsme si s Petrem hluboce vykali,“ vzpomíná. Nečas byl tehdy jako první místopředseda strany zodpovědný za chod hlavní kanceláře a ona pod něj spadala jako vedoucí provozního oddělení. Jak vzpomínala, její pozdější manžel tehdy měl kolem sebe „bublinu“ a ode všech si držel odstup.

Právě Nečas ji prý tehdy přemluvil, aby si rozmyslela svůj odchod ze stranického aparátu, o kterém uvažovala, a zařídil jí přesun z karlovarské regionální kanceláře do pražské centrály. Další úryvek pak vzpomíná na dobu, kdy působila pod Nečasem na Ministerstvu práce a sociálních věcí. Na odchod tehdy dostala velmi vysokou částku jako „odchodné“. V médiích to pak bylo prezentováno tak, že jí to zařídil Nečas, ve skutečnosti se ale prý jednalo o standardní „odchodné“ ve výši několika platů, které přikazoval zákon. A dostalo jej prý i mnoho dalších úředníků, kteří odcházeli.

V době, kdy řídila sekretariát předsedy vlády, hrála prý neobyčejně náročnou dvojroli opory premiéra a šéfky úřadu. V obojím prý dělala „Petrova servismana“. A zdůrazňuje, že velmi podobně fungovala i v době, kdy ještě neměli s premiérem žádný osobní vztah. Pochválila se za to, že dokázala obě role oddělovat tak důsledně, že nikdo nic nepoznal. „Nikdy jsem před lidmi nepokřikovala Petře! Nikdy jsem nedávala najevo, jak blízko mu jsem. Naopak jsem na nějaké oficiality vystrkovala podřízené nebo jiné lidi, ať tam jdou oni,“ vzpomíná.

A ještě jednu roli prý pro Nečase měla - zprostředkovávala mu realitu života. „Třeba jeho manželka Radka nikdy nechodila do práce. Nedávala mu zpětnou vazbu. A sepětí s realitou potřebuje každý člověk. Aby se prostě neztratil,“ myslí si.

Zavzpomínala totiž, že svět politiků je úplně jiný než ten okolo. Žijí prý „na červených kobercích“ a z vlastní zkušenosti ví, že 95 procent poslanců se do dvou let od zvolení chová jinak než předtím. „Já jsem si pro sebe vyhodnotila, že je to jedna z kategorií, kde lidi žijí často hodně ze své minulsoti. I po skončení mandátu k vám přijdou a řeknou: Já jsem bývalý poslanec, ministr nebo třeba zastupitel,“ prozrazuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…