Jana Nečasová slaví. Dnes je jí padesát

20.07.2014 9:32

Před 50 lety, 21. července 1964, se narodila bývalá vrchní ředitelka kabinetu premiéra Petra Nečase (ODS) Jana Nagyová, nyní Nečasová. Vysoce postavená státní úřednice byla jednou z osob, které loni v červnu zadržela policie při zásahu na Úřadu vlády a několika dalších místech. V současnosti čelí žalobě ze zneužití vojenské tajné služby k soukromým účelům a je obviněna z uplácení tří poslanců ODS funkcemi a vynášení informací z Bezpečnostní informační služby (BIS).

Jana Nečasová slaví. Dnes je jí padesát
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Nagyová

Nagyová, původní profesí mzdová účetní podniku Chodos z Chodova, působila od listopadu 1996 jako asistentka senátora Vladimíra Kulhánka. Rovněž byla oblastní manažerkou občanských demokratů v Karlových Varech. V září 2005 se stala šéfkou provozního oddělení hlavní kanceláře ODS v Praze.

Podle vyšetřovatelů se Nagyová během svého působení na Úřadu vlády dopustila hned několika trestných činů

Následující rok si tehdejší místopředseda strany Nečas vzal Nagyovou s sebou na Ministerstvo práce a sociálních věcí, aby mu vedla kancelář. Od ledna do července 2010 pracovala jako poradkyně na Ministerstvu obrany. Následně zamířila Nagyová na Úřad vlády do funkce ředitelky Nečasova kabinetu. Loni v září se za čerstvě rozvedeného Nečase vdala.

Podle vyšetřovatelů se Nagyová během svého působení na Úřadu vlády dopustila hned několika trestných činů. Státní zástupce ji viní ze zneužití vojenské tajné služby ke sledování někdejší Nečasovy manželky Radky a dvou zaměstnanců Úřadu vlády. Soud za to Nagyové koncem června udělil trestním příkazem roční podmínku s odkladem na čtyři roky. Proti nepravomocnému verdiktu se Nagyová odvolala.

Spolu se svým manželem, expremiérem Nečasem, čelí Nagyová rovněž obvinění z podplácení tří exposlanců ODS. Zmínění zákonodárci podle státního zástupce získali pozice ve statutárních orgánech podniků se státní účastí výměnou za to, že se na podzim 2012 vzdali mandátů a nehlasovali proti návrhu zákona, s nímž Nečasova koaliční vláda spojila otázku důvěry. Policie dále podezřívá Nagyovou z podílu na vynášení informací z Bezpečnostní informační služby (BIS).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…