Jandák si otevřeně řekl o zvýšení svého platu

11.08.2014 7:45

Poslancům od roku 2003, kdy vláda v čele s ČSSD zmrazila zákonodárcům výplaty, na rozdíl od soudců platy nerostou. Pokud projde připravovaná vládní novela, měla by členům dolní komory Parlamentu nově na účtě přistát výplata vyšší o jedno procento. Mnohým to nestačí, ovšem kvůli blížícím se komunálním volbám a možné nevoli voličů si nahlas křičet nemohou dovolit. To ovšem není případ Vítězslava Jandáka.

Jandák si otevřeně řekl o zvýšení svého platu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý ministr kultury a exposlanec ČSSD Vítězslav Jandák

„Když se bavíte s ředitelem ČEZ, který bere půl milionu měsíčně a pár milionů ročně na odměnách, a vy jste s 55 tisíci svým způsobem jeho nadřízený, tak je to nenormální. Myslí si to všichni poslanci, které znám. Ale nedovolí si to říct,“ uvedl Jandák pro MF Dnes s tím, že hádky o pár stovek jsou nedůstojné.

Za pravdu mu dává politolog Tomáš Lebeda. „Politici si své platy populisticky přibrzďovali. Ale chceme-li v politice kvalitní lidi, musíme je adekvátně zaplatit,“ myslí si Lebeda. Zvýšení platů zákonodárců posvětil i Ústavní soud svým verdiktem z roku 2012, ve kterém tvrdí, že by platová základna všech složek moci měla být jednotná, jelikož jenom ona „zaručuje, že poměr v zabezpečení představitelů jednotlivých mocí bude zachován“.

MF Dnes nicméně podotýká, že v dohledné době navýšení platů poslanců očekávat nelze. Členové dolní komory Parlamentu si totiž zřejmě nedovolí před komunálními volbami dráždit voliče. Tato slova potvrzuje i anonymní vyjádření jednoho levicového poslance, který MF Dnes sdělil, že „každé zvýšení platu je sebevražda".

reklama

autor: luš

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…