Janeček: Rath a nevinný? Pravděpodobné jako kometa, co zničí svět

23.08.2012 22:53

Šéf protikorupčního fondu Karel Janeček nepřispěje na kauci pro Davida Ratha. Poté, co se s ním osobně setkal, shledal, že je velice malá pravděpodobnost, že by byl nevinný. V ČT ho rovnou pasoval na korupčníka.

Janeček: Rath a nevinný? Pravděpodobné jako kometa, co zničí svět
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Podnikatel a zakladatel Nadačního fondu proti korupci Karel Janeček

„Z mého pohledu je pravděpodobnost, že jeho případ byl zmanipulován v jeho neprospěch, zcela minimální,“ uvedl v Událostech, komentářích miliardář Karel Janeček. Jak na to přišel? „Na základě informací, které jsem si nechal zpracovat od mých kolegů a také na základě rozhovoru s panem Rathem,“ dodal.

Janeček ve čtvrtek i Davida Ratha ve vazbě navštívil. Chtěl se prý ujistit, jestli skutečně nejde o nespravedlivé obvinění. Vzápětí ale v pořadu prohlásil, že si o jeho vině byl jist od začátku. „Tak ty informace jsou dostatečně průkazné, abych se to odvážil říct i bez soudu,“ prohlásil.

Zakladatel Nadačního fondu proti korupci tak chvíli tvrdil, že důkazů pro Rathovu vinu je dost, na druhou stranu ale opakoval, že ho navštívil proto, aby si tím byl opravdu jistý. „Prostě jsem s ním hovořil, zeptal jsem se ho na některé věci,“ uvedl. Například se bývalého hejtmana ptal, jak se cítí. Ten prý odpověděl, že cítí nespravedlnost. Janečkovi ale vadilo, že Rath od začátku popíral jakoukoliv, i sebemenší vinu.

Původně byl Janeček osloven, zdali by nechtěl přispět na kauci, spolu s tím, že by Rath údajně mohl prozradit „větší špínu“. „Možnost, že by byl malá ryba, se snížila k nule,“ vyvrátil to však nyní Janeček.

I toto byl důvod, proč Ratha navštívil. Zaujalo ho prý to, že šéf protikorupčního fondu byl osloven, „aby pomohl někomu, kdo je korupčník“. Tento paradox ho prý oslovil.

„Co když se ukáže, že David Rath nevěděl, že v krabici od vína nenese sedm milionů?“ zeptal se ale moderátor Martin Veselovský. „To jsou takové hypotetické věci, jako jestli udeří kometa a zničí svět,“ odsoudil Janeček Ratha. „Nad věcmi, kterou jsou z praktického hlediska vyloučené, je těžké nějak uvažovat,“ uzavřel.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …