Janečkův fond se k informacím dostává nelegálně, myslí si šéf protikorupční policie

03.03.2013 18:16

Hostem pořadu Pressklub na Frekvenci 1 byl ředitel protikorupční policie Tomáš Martinec. Hovořil o činnosti svého útvaru i o tom, jak vyšetřování korupce pomáhají někteří aktivisté.

Janečkův fond se k informacím dostává nelegálně, myslí si šéf protikorupční policie
Foto: Pavel Kozdera
Popisek: Plk. Tomáš Martinec, šéf ÚOKFK

Loni bylo obviněno celkem 804 osob a zpracováváno přes 500 spisů. Celkem bylo navrženo státnímu zástupci k žalobě 361 osob v 88 případech. Nejdůležitějším působištěm útvaru ale není korupce, ale daňové podvody a přečiny soudců a státních zástupců.

Že někdo kritizuje Lásku? Běžné

„Jsme velmi významně zapojeni do světových informačních sítí, kde komunikujeme s kolegy z celého světa,“ objasnil Martinec. Doplnil, že ne vždy se u podnikatelů, kteří využívají daňových rájů pro své podnikání, jedná o trestný čin.

Ředitel se vyjádřil i k Nadačnímu fondu proti korupci podnikatele Karla Janečka. „My jsme od tohoto fondu obdrželi několik podnětů. A pokud ty podněty jsou seriózní, není mu co vytknout,“ myslí si Martinec. Ne vždy ale NFPK přišel k informacím legálně. „My se musíme k informacím dostávat zákonnými prostředky,“ uvedl Martinec s tím, že fond to takto vždy nedělal.

Dalším, kdo se angažuje v boji proti korupci, je advokát Václav Láska, který vytvořil audit ke smlouvám pražského dopravního podniku. Ale ozývají se hlasy i proti tomu auditu. „My jsme zvyklí na to, že pokud někdo udělá audit, bývá poté rozporován. To, co se píše v médiích, není to, co je pro nás nejdůležitější,“ říká Martinec.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…