Janečkův fond znovu podává žaloby. Tentokrát kvůli systému vyplácení dávek

28.03.2013 17:05

Protikorupční fond podnikatele Karla Janečka podal trestní oznámení na předsedu a místopředsedkyni Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Petr Rafaj a Eva Kubišová prý svou nečinností umožnili devítiměsíční plnění nezákonné zakázky na systém pro vyplácení dávek. Fond to dnes uvedl na svém webu.

Janečkův fond znovu podává žaloby. Tentokrát kvůli systému vyplácení dávek
Foto: Archiv
Popisek: Finančník a bojovník proti korupci Karel Janeček

"Svou nečinností v úloze oprávněné úřední osoby způsobili, že správní řízení, v němž je ÚOHS povinen vydat rozhodnutí ve lhůtě 60 dní, trvalo 328 dní. Zákonem stanovená délka správního řízení tak byla překročena o téměř devět měsíců," napsali zástupci fondu. Podle nich nečinnost antimonopolního úřadu umožnila, aby plnění nezákonně zadané veřejné zakázky probíhalo a bylo hrazeno z veřejných rozpočtů déle, než by tomu bylo za situace, kdy by Rafaj s Kubišovou řádně plnili své povinnosti.

"S ohledem na to, že každý měsíc je bez řádného výběrového řízení za plnění zakázky vypláceno zhruba 60 milionů korun, činí škoda z nečinnosti za dobu překročení délky správního řízení zhruba 540 milionů korun," tvrdí fond.

Při výběru dodavatele systému pro vyplácení dávek nezorganizovalo Ministerstvo práce a sociálních věcí tendr, ale od loňska se připojilo k rámcové smlouvě s firmou Fujitsu Technology Solutions, kterou jako centrální zadavatel uzavřelo Ministerstvo vnitra. ÚOHS zakázku pro Fujitsu koncem února zrušil. Oběma ministerstvům uložil půlmilionové pokuty a zakázal jim programy pro vyplácení dávek používat, a to pět měsíců poté, co jeho rozhodnutí začne být pravomocné. Ministerstva proti rozhodnutí podala rozklad.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…