Janouškův soud, zfetovaný grázl za volantem a Vietnamci. Toto padlo v Partii

04.05.2014 12:40

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) i europoslanec za ODS Evžen Tošenovský se shodli v pořadu Partie TV Prima, že je nutné potírat zejména výrobu a distribuci drog na území Česka. Přestože se vietnamská komunita podílí na výrobě drog, uvedli oba zúčastnění, že většina z nich tvrdě a poctivě pracuje. K otázce zatím nepravomocného tříletého trestu pro Romana Janouška za sražení řidičky a následného ujetí od nehody se shodují, že takový trest není zanedbatelný a že věří soudu a jeho rozhodnutí.

Janouškův soud, zfetovaný grázl za volantem a Vietnamci. Toto padlo v Partii
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr vnitra Michal Chovanec

V úvodu pořadu TV Prima Partie přišlo na pořad téma odsouzení Romana Janouška za jeho dopravní nehodu. Pod vlivem alkoholu naboural do jiného vozu a poté najel do řidičky, prý se záměrem ujet od místa nehody. Obžaloba jeho chování označovala za pokus o vraždu. V uplynulém týdnu dostal nepodmíněný trest ve výši tří let. Byl rozsudek spravedlivý? Jaký názor na to mají ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) a europoslanec za ODS Evžen Tošenovský prozradil pravidelný pořad Partie na Primě.

„Já si netroufám říci, že je ten trest přiměřený, nebo ne. To je věc soudů. Na to jsou odvolací soudy a já si netroufám komentovat jejich rozhodnutí,“ řekl Evžen Tošenovský ke kauze Romana Janouška. Právě v jeho kauze padl v minulém týdnu tříletý nepodmíněný trest, proti kterému se ale Janoušek odvolal.

„Je dobré, že spravedlnost není slepá a že i velké ryby jí neuniknou,“ řekl ministr Chovanec. Zdůraznil zároveň, že věří soudu, že postupoval podle práva.

Ministr Chovanec upozornil na další bolest právního řádu. Nedávný příklad, kdy řidič pod vlivem drog zabil policistku, matku dvou dětí, a při tom nebyl v nějakém registru osob, které mají problém s drogami. Má dojem, že lidé s podobnými prohřešky mají být více evidováni, aby policisté měli okamžitě přehled, s kým mají tu čest. Ministr vnitra je jinak podle svých slov přesvědčen, že soudy konají podle práva. „Pokud přestaneme věřit soudům, tak co nám už zbude,“ ptal se Chovanec v souvislosti s verdiktem nad podnikatelem Janouškem.

Ovlivnilo poskytnuté odškodnění výši Janouškova trestu?

Ani ministr, ani europoslanec nechtěli spekulovat, zda se bohatý pachatel snadno vyváže z odpovědnosti díky odškodnění, které může dát oběti. Janoušek totiž poskytl finanční odškodnění oběti nehody. Milan Chovanec i Evžen Tošenovský považují délku řízení s Romanem Janouškem za poměrně dlouhou a zároveň vyslovili názor, že tři roky vězení je závažný a těžký trest.

Nárůst počtu řidičů pod vlivem návykových látek stoupá

Zfetovaní řidiči jsou podle ministra vnitra čím dál častější problém i na našich silnicích. „Budou daleko větší kontroly. Ale v prvé řadě musíme zatočit s výrobci a distributory drog,“ uvedl ministr vnitra. „To bude ten cílený útok, který povedeme. Tam budeme primárně zasahovat,“ říká ministr. Vyslovil se pro přísnější evidenci i stíhání těch, kteří opakovaně porušují zákony. Poukázal také na řidiče, který před několika dny zabil policistku a měl třikrát zakázané řízení motorového vozidla. Ministr ho s omluvou označil za „grázla".

I Evžen Tošenovský podpořil určitou míru evidence přestupků tak, aby bylo jasné, kdo už například měl problém s drogami nebo alkoholem za volantem. „Musíme se ale bát, aby se nevygenerovala příliš vysoká míra represe. Souhlasím s panem ministrem Chovancem, že u alkoholu a drog za volantem končí jakýkoli pardon,“ uvedl Tošenovský.

Drogy vyrobené na našem území směřují i na vnitřní trh

Chovanec nedávno navrhl, aby občané Vietnamské republiky, kteří u nás budou usvědčení v souvislosti s výrobou drog, si odpykávali trest ve Vietnamu. Mělo to pro ně být odstrašující. Ministr vnitra uvedl, že tato debata s protistranou zatím příliš nepokročila. Podle Chovance jejich komunita významně přispívá k výrobě a distribuci pervitinu a marihuany v Česku.

Účastníci debaty přiznali, že se zde jedná především o pěšáky, kteří někdy ani nevědí, kde jsou a pro koho pracují. Přesto si ministr myslí, že i zde má význam pracovat všemi prostředky na eliminaci výroby drog.

„Musíme bojovat s drogami, jak to jde,“ řekl Chovanec a mluvil o plánovaných krocích. Nicméně zdůraznil, že není možné to dělat za soustavného snižování peněz v rozpočtu.

Evžen Tošenovský ale poukázal na to, že v drogovém byznysu nefigurují pouze Vietnamci. Podle něj se to týká i například Rumunska, Bulharska a zkrátka se jedná o problém mezinárodní. „Nedělejme tady honbu na Vietnamce. Většina je jich slušných a řádně pracují,“ uvedl Tošenovský.

Ministr vnitra připustil, že nelegální obchod bují i ve vietnamských tržnicích v pohraničí. „Policie zasahuje proti příhraničním tržnicím, a to i ve spolupráci s německými kolegy,“ tvrdí Chovanec. Ujišťoval diváky, že tento problém se sleduje a uskutečňuje se řada projektů, které by měly zajistit drogy v terénu a omezit jejich pohyb přes příhraniční tržnice.

Ministr vnitra zdůraznil, že české zákony jsou oproti jiným zemím měkké. Proto se prý výrobcům vyplatí vařit drogy v Česku, a nikoli v Německu. Podle Chovance jsme hned po Holandsku v mírnosti posuzovaní držení drog. To, že prostředí v Česku je pro výrobce drog příznivé, způsobuje, že je zde vyrobeno více drog, než se může vyvézt, a o to více jich přijde na český trh. Navíc za poměrné dostupné ceny, což zvyšuje i počet řidičů ovlivněných použitím některé z návykových látek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…