Janukovyč by měl udělat vše pro zastavení násilí, vyzval Zaorálek

18.02.2014 21:01

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč by měl učinit vše pro to, aby bylo v Kyjevě zastaveno násilí. Novinářům ve sněmovně to řekl ministr zahraničních věcí ČR Lubomír Zaorálek.

Janukovyč by měl udělat vše pro zastavení násilí, vyzval Zaorálek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

Situace na Ukrajině, kde v úterý při střetech bezpečnostních složek s opozicí zahynulo devět lidí, je podle Lubomíra Zaorálka mimořádně vážná. Ministr kvůli aktuálnímu vývoji chystá usnesení pro středeční jednání vlády.

„Vypadá to, že prezident Janukovyč neudělal nic zásadního, aby vyšel vstříc opozici a demonstrantům. A proto je v tuto chvíli možné učinit jediné a vyzvat prezidenta Janukovyče, a já se na něj obracím právě s tím, že je to jeho povinnost učinit vše, aby bylo zastaveno násilí," řekl novinářům ve sněmovně Zaorálek.

Podle něj je potřeba po dohodě s opozicí a demonstranty vytvořit vládu, která by pomohla zklidnit situaci a připravila nové volby. České Ministerstvo zahraničních věcí uvedlo, že takové vládě je ČR připravena poskytnout veškerou potřebnou podporu.

Pokud Janukovyč nezmění své chování, bude se Ukrajina podle Zaorálka vzdalovat Evropské unii. Tlak na Ukrajinu by podle ministra měly vyvíjet i další země, o situaci je připraven jednat na blízké schůzce zástupců Visegrádské čtyřky i na úrovni EU.

Ministerstvo zahraničních věcí (MZV) v úterý v prohlášení také uvedlo, že je šokováno opětovným výbuchem násilí v hlavním městě Ukrajiny. „Vyzýváme ukrajinskou vládu a prezidenta, aby okamžitě zastavili násilné akce policie a kriminálních band, které pod její ochranou útočí proti demonstrantům a novinářům," uvedlo MZV. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pan, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…