Janukovyč se chce zbavit Tymošenkové. Možná dovolí převoz do zahraničí

09.02.2012 10:53

Souhlas ukrajinské vlády s odesláním vězněné vůdkyně opozice Julije Tymošenkové k léčení do zahraničí může být podle ukrajinského komentátora východiskem z mezinárodní izolace, do níž se režim po odsouzení bývalé premiérky dostal. Podle politologa Jurije Romaněnka západoevropské státy naléhají, aby Tymošenková byla převezena k léčení do České republiky nebo do Francie. Informuje agentura ČTK.

Janukovyč se chce zbavit Tymošenkové. Možná dovolí převoz do zahraničí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Fotokoláž.

Ve vysílání ruskojazyčného televizního kanálu Mir ve středu večer Romaněnko prohlásil, že v chování ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče vidí náznaky souhlasu s takovým scénářem. "Janukovyč zařadil zpátečku a může souhlasit s tím, že Tymošenkovou převezou do nemocnice. A Západ naléhá na to, aby byla dopravena k léčení do Česka nebo do Francie," řekl ukrajinský politolog, aniž by upřesnil zdroj svých informací.

 

Na Ukrajinu míří mise zahraničních lékařů, kteří vyšetří Tymošenkovou
 

Tymošenková, bývalá předsedkyně ukrajinské vlády a vůdkyně největší opoziční strany Vlast, byla loni v říjnu odsouzena k sedmi letům za podpis údajně nevýhodné plynové smlouvy s Ruskem. Ve vězení v Charkově si trvale stěžuje na špatný zdravotní stav, ale ošetření ukrajinskými lékaři odmítá.
 

Vězeňské úřady nedávno vyslovily souhlas s tím, aby Tymošenkovou vyšetřil tým zahraničních, konkrétně německých a kanadských odborníků. Při organizování lékařské péče údajně na žádost rodiny pomáhá i česká europoslankyně, bývalá ministryně zdravotnictví Zuzana Roithová. Kyjevská média odhadují, že mise zahraničních lékařů dorazí na Ukrajinu příští pondělí.
 

Janukovyč se kvůli verdiktu nad Tymošenkovou dostal do politické izolace, konstatuje Romaněnko. "Je to zoufalá situace: Evropa, Rusko i USA kolem něj vystavěly neproniknutelnou zeď... Sankce proti ukrajinským činitelům se stávají hrozivě reálnou možností," soudí politolog. Janukovyč se proto problému s Tymošenkovou potřebuje zbavit.

 

Je šance, že by se Tymošenková mohla dostat do zahraničí už v březnu
 

"Export" tohoto problému ale může mít podle Romaněnka i negativní důsledky. V zahraničí rázem vznikne ohnisko diskreditace nynějšího ukrajinského režimu a problémy mohou nastat i ve vztahu s Ruskem. Tymošenková se v zahraničí může dostat pod tlak Západu, aby zveřejnila "tajné schéma rusko-ukrajinských vztahů", spekuluje politolog. To může rozhořčit předsedu ruské vlády Vladimira Putina a odpovědnost za tento stav ponese Janukovyč.
 

Podle Romaněnka je takový vývoj událostí více než reálný. Rozhodnutí o převozu Tymošenkové do ciziny bylo údajně přijato už loni na podzim a režim od té doby věnuje jejímu zdravotnímu stavu pečlivou mediální pozornost. Janukovyč podle Romaněnka nejprve oznámí, že Tymošenková potřebuje ošetření v nemocnici, a později se zjistí, že nezbytnou pomoc na Ukrajině dostat nemůže. Takový vývoj ukrajinský komentátor očekává na přelomu února a března.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vfe

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…