Janukovyč vyzval Kyjev ke stažení vojsk a federalizaci země

22.04.2014 9:40

Svržený ukrajinský prezident Viktor Janukovyč včera z ruského exilu opět vyzval Kyjev ke stažení vojsk z východní Ukrajiny, uskutečnění referend o federalizaci země a splnění dalších požadavků proruských separatistů „jako jedinou cestu k zachování územní celistvosti země". Jinak Ukrajině hrozí rozpad a občanská válka, varoval.

Janukovyč vyzval Kyjev ke stažení vojsk a federalizaci země
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezidenti Viktor Janukovyč a Miloš Zeman

„Jste jen krok od krveprolití. Krev se nesmyje. Vzpamatujte se!" vyzval Janukovyč ukrajinskou vládu v písemném prohlášení, rozšířeném podle agentury ITAR-TASS v Rostově na Donu.

Požadoval neprodlené stažení všech vojenských jednotek do stálých posádek, odvolání takzvané národní gardy z východu země a okamžité zahájení rozhovorů s předáky východních regionů. Odehrát by se také měla referenda o federalizaci země a pravomocích regionů, jakož i o prezidentském či parlamentním systému země. Následovat by měla ústavní reforma a až poté parlamentní a prezidentské volby za mezinárodního dohledu.

„Lidé jsou uraženi, nemají už jinou cestu než boj za svá práva, svůj život a své děti," usoudil Janukovyč, který se stále považuje za legitimního šéfa státu. Apeloval také na ukrajinské vojáky, aby odmítali plnit „zločinné rozkazy" nynějšího režimu.

Současná ukrajinská vláda považuje svrženého prezidenta za loutku, plnící ruské pokyny

Janukovyč loni v listopadu ještě jako prezident odmítl podepsat dohodu o přidružení k Evropské unii a přiklonil se ke sblížení s Ruskem. Protesty, které následně vypukly v Kyjevě, v únoru vyústily v ozbrojené potyčky, ve svržení režimu a Janukovyčův útěk do Ruska, které o měsíc později anektovalo poloostrov Krym. Kyjev také začal ztrácet kontrolu nad jihovýchodem země, kde proruští povstalci ovládají více než desítku měst.

Současná ukrajinská vláda považuje svrženého prezidenta za loutku, plnící ruské pokyny. Předseda parlamentu, plnící povinnosti hlavy státu, Oleksandr Turčynov naposledy označil Janukovyče za „kartu ve špinavé hře" a dodal, že Moskva nedovolila svému chráněnci ani uspořádat tiskovou konferenci v Moskvě, ale pouze na periferii, v Rostově na Donu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: dkr, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…