Japonsko se s běženci nepáře. Zde jsou čísla

30.10.2016 10:18

Podle informací serveru deníku Washington Post Japonsko prozatím přijalo jen pár uprchlíků ze Sýrie. V loňském roce požádalo o azyl v ostrovní zemi přes 7 500 lidí. Vyhověno bylo jen 27 žádostem. Proč?

Japonsko se s běženci nepáře. Zde jsou čísla
Foto: red
Popisek: Japonská vlajka

Čtyřiadvacetiletý Syřan Jamal se rozhodl utéct před bombami, raketami a všudypřítomnou smrtí. Nezamířil však do Evropy jako většina jeho krajanů. Z Egypta se vydal do Japonska. Neměl přitom příliš velkou naději, že mu ostrovní císařství otevře svou náruč. V roce 2015 v zemi požádalo o azyl 7 586 lidí. Vyhověno bylo jen 27 z nich.

Jamal chtěl původně do Švédska, kde už žije jeho bratr, ale žádost o vízum byla zamítnuta. Strýc žijící v Japonsku Jamalovi doporučil cestu do Tokia. Syřan se tam tedy vydal, ačkoli o Japonsku věděl jen to, co se dozvěděl z kresleného seriálu z arabskými titulky. Učinil tedy krok do neznáma. K dokreslení situace je však třeba říci, že ani sami Japonci skoro nic o Sýrii nevědí. Podle Syřana si myslí, že je to jen samá poušť a jinak nic.

Kromě rozhovorů, které Syřan poskytuje, je však v jednom kole. Nějaký čas pracoval pro řetězec rychlého občerstvení, a to 15 hodin denně 6 dní v týdnu. Vítejte v Japonsku. Později začal učit angličtinu děti ve školce. Mezitím běželo azylové řízení a Jamal bral kurzy japonštiny. Dnes mluví plynnou japonštinou, má kamarády a zapadl do společnosti.

Celý článek v angličtině najdete zde.

Japonsko důrazně odmítá přijímat uprchlíky. Premiér Šinzó Abe řekl, že se Japonci musejí starat především o své členy společnosti. Současně však Japonsko posílá finanční prostředky na pomoc uprchlíkům. Jen za rok 2014 země darovala na pomoc uprchlíkům v přepočtu více než 4,4 miliardy korun. Nedávný průzkum provedený na ostrovech navíc ukázal, že jen 18 procent Japonců věří v integraci uprchlíků, zatímco 46 procent dotazaných nevěží v úspěšnou integraci běženců do japonské společnosti.

Jamal prý obavy Japonců z uprchlíků chápe, od kamarádů totiž slyší, co se teď občas děje v Německu. „Když jste doma, někdo vám zaklepe na dveře a ptá se: Můžu vstoupit, chcete napřed vědět, o koho jde. To je přirozené,“ říká Jamal.

Někdejší šéf tokijského imigračního úřadu Hidenori Sakanaka apeluje na vládu, aby v průběhu příštích padesáti let přijala tisíce uprchlíků, ale se svým názorem stojí takřka osamoceně. Téma migrace navíc v Japonsku není ústředním tématem. Země žije jinými problémy.

reklama

autor: mp

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…