Jarolav Bašta: Dnes hájí „evropské hodnoty“ stejně jako kdysi fašismus a komunismus. Metody se nezměnily, dokonce ani slovník

05.06.2016 6:44

Někdejší velvyslanec v Rusku a na Ukrajině má za to, že jsou si až nebezpečně podobné metody novinářů hájících fašismus, komunismus a dnes tzv. evropské hodnoty. Postup je vždy stejný, napřed najdete nepřítele, onálepkujete ho a pak na něj vytrvale útočíte. Kdysi se takto postupovalo proti Edvardu Benešovi, dnes proti Miloši Zemanovi.

Jarolav Bašta: Dnes hájí „evropské hodnoty“ stejně jako kdysi fašismus a komunismus. Metody se nezměnily, dokonce ani slovník
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Bašta

„Vypadá to, že metody používané jak uvnitř organizovaného zločinu, tak v boji proti němu, se nejprve rozšířily do politiky zásluhou jedné již zapomenuté politické strany a dnes se staly oblíbeným nástrojem sluníčkářských „nestátních neziskových“ organizací. Svědčí o tom samotné názvy těchto rašících výhonků nové totality – Kremlin Watch, Hlídacípes.org., Neovlivní, Evropské hodnoty,“ píše Jaroslav Bašta v komentáři pro server PrvníZprávy.cz.

Tito strážci „čistoty“ názorů a společenského prostředí používají stále stejné metody, jako jejich předchůdci pracující pro Protektorát Čechy a Morava, pro Stalina, nebo pro Brežněva, resp. Gustava Husáka. Dochází k útokům na lidi s odlišnými názory a nechybí ani práce pro zahraniční zpravodajské služby.

Celý komentář najdete zde

„Nálepkování, udávání, práce pro cizí zpravodajské služby, ostouzení politiků s odlišnými názory (včetně prezidentů, kdysi Beneše, dnes Zemana) však patří k tradici české žurnalistiky už od Druhé republiky a Protektorátu. O padesátých a sedmdesátých letech nemluvě. Dokonce bych řekl, že současní hlídači čistoty naší politické scény používají velmi podobný slovník,“ je přesvědčen Bašta.

Autor si v této souvislosti všímá i jednoho detailu. Inkviziční činnost v katolické církvi prováděli tzv. Psi páně. Obdoba inkvizice v Rusku měla také ve znaku psí hlavu a dnes tu máme Hlídací Pes.org. Ale práce inkvizice se jednou obrátila proti ní samé, takže i současní strážci čistoty musí počítat s určitou odplatou. Když dnes podporují přijímání uprchlíků a umenšují rizika s příchodem uprchlíků spojená, nesmí se divit, až příště zvolení politici rozhodnou, že neziskové organizace už nikdy nebudou financovány ze státních zdrojů. A navíc budou podrobené kontrole ne nepodobné té ruské či americké.

Bašta tady naráží mimo jiné i na „uprchlickou kauzu televize Prima“, kterou otevřel právě server HlídacíPes.org. „Čím kdo zachází, tím také schází,“ uzavírá Bašta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…