Jaromír Štětina a Džamila Stehlíková pohovořili k divákům ČT přímo z Václavského náměstí. Na sledovanou akci prý dorazilo 150 lidí

22.02.2015 15:06

Na Václavském náměstí se v neděli odpoledne sešlo shromáždění připomínající první výročí dramatických střetů na kyjevském Majdanu, které vyústily v uprchnutí prezidenta Janukovyče a nástup současné vlády. Akce koncipované jako vzpomínka na "nebeskou setninu“, jak Ukrajinci označují mrtvé z Majdanu, se zúčastnil i europoslanec Jaromír Štětina, který přímo "od koně" poskytl živý rozhovor České televizi do odpoledního vysílání ČT24.

Jaromír Štětina a Džamila Stehlíková pohovořili k divákům ČT přímo z Václavského náměstí. Na sledovanou akci prý dorazilo 150 lidí
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Senátor Jaromír Štětina během besedy v Ústí nad Labem

"Přišel jsem sem vzpomenout na ty kluky, co padli před rokem na Majdanu, protože chtěli svobodu a nechtěli, aby jejich země byla v ruském chomoutu,“ vyznal se Jaromír Štětina. Statečnost majdanistů prý dodnes obdivuje.

Podobnou statečnost prý vidí i dnes v bojích na východě Ukrajiny. "Ukrajinci jsou velmi statečný národ a myslím, že dnes nás brání i na Donbasu,“ uvedl.

Připomínka prvního výročí úspěchu Majdanu je podle něj důležitá. "Žijeme v době, kdy i u nás prokremelská pátá kolona vypouští lži a dezinformace, a právě těmito akcemi se tomu dá čelit,“ uvedl europoslanec.

Pak vyzval k tomu, aby Ukrajině a její současné vládě bylo dnes maximálně pomáháno. "Ukrajina potřebuje zbraně, aby se mohla bránit. A potřebuje odvahu evropských politiků,“ vysvětlil europoslanec. "A to co udělala česká vláda, že odmítla Ukrajině dodat jakékoliv zbraně, to bylo zbabělé,“ dodal.

Obává se však, že stejný postoj zaujímá celá Evropa. "Nad Evropou se stále vznáší stín paktu Ribbentrop-Molotov a stín mnichovanství,“ pronesl pochmurně.

Evropské země by podle Štětiny měly podporovat bezpečnost Ukrajiny. Jako příklad účinné pomoci uvedl společná cvičení se zeměmi NATO na západě Ukrajiny, dodávky zbraní a rovněž sofistikovaný výcvik ukrajinských ozbrojených sil. "Prostě ukázat, že se té agrese nebojíme,“ shrnul.

Ve studiu pak novinářka Petra Procházková dodala, že Ukrajinci byli dlouhodobě nespokojeni, neboť neuznávali vládu, která byla jednou z nezkorumpovanějších na světě. "Vládl tam jediný klan, který vedl jeden člověk, jenž ve značné části země neměl vůbec žádnou podporu,“ uvedla. 

O hodinu později následoval další vstup, při kterém promluvila bývalá ministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková.  „Je to akce je důležitá především pro Ukrajinu. Před rokem padl zkorumpovaný režim, vznikla občanská společnost a lidé vzali moc do vlastních rukou,“ vysvětlila exministryně význam Majdanu. Po něm podle jejího výkladu přišly i horší časy. „To, co náš prezident nazývá chřipkou, a ve skutečnosti to byla agrese Ruska,“ vysvětlila.

Rusko podle ní motivovala snaha, aby Ukrajina nesplnila své cíle a obrátila se na Západ „Šlo o to, aby se stala znovu kolonií ruského státu,“ dodala Džamila Stehlíková. Je to podle ní tradiční imperialistická politika Ruska.

„Ukrajinci musí slyšet, že Česko není Zeman a že stojíme při nich,“ vysvětlila pak akci na Václavském náměstí. Postoj české vlády je polovičatý, vláda je slabá, ale aspoň dokázala pojmenovat agresi Ruska.

„Jenže pro běžného Ukrajince je Česko Zeman a vypadá to, že Česko podporuje Rusko,“ vysvětlila Stehlíková, že akce chce právě toto změnit. Podle informací redaktorky České televize dorazilo k soše svatého Václava projevit alternativní názor asi 150 lidí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…