Jaroslav Bašta a Michael Romancov se hádali nad Putinovým projevem. Ani za opilého Jelcina prý tolik lidí nechtělo utéct

03.12.2015 23:16

Ruský prezident Vladimir Putin v projevu o stavu Ruské federace ostře zkritizoval Turecko za údajný obchod s Islámským státem. Poděkoval ruským vojákům bojujícím v Sýrii. Západ obvinil z toho, že destabilizoval Blízký východ. Někdejší velvyslanec ČR v Rusku Jaroslav Bašta upozornil na to, že výhrůžky vůči Turecku byly velmi ostré. Připomněl ale také, že ropu od radikálů kupuje i syrská armáda, kterou Rusové podporují.

Jaroslav Bašta a Michael Romancov se hádali nad Putinovým projevem. Ani za opilého Jelcina prý tolik lidí nechtělo utéct
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin, prezident Ruské federace

Ruský prezident Vladimir Putin pronesl před poslanci projev o stavu Ruské federace. Jak je na tom Rusko dnes? O tom ve čtvrtečních Událostech, komentářích České televize diskutovali velvyslanec ve Francii a šéf politického odboru prezidenta Havla Pavel Fischer, někdejší velvyslanec v Rusku a na Ukrajině Jaroslav Bašta a politický Geograf Michael Romancov.

Podle Romancova Putin ve svém projevu ničím nepřekvapil, protože své teze z projevu opakoval mnohokrát. „Věc, která mě trošičku překvapila, je, že Putin až obsedantně trpí potřebou srovnávat Rusko se Spojenými státy a teď se vymezil proti Turecku,“ podotkl Romancov. Ruský prezident by byl rád, kdyby se díky Sýrii zapomnělo na Ukrajinu. Islámský stát podle politického geografa představuje velký problém, který je třeba řešit, ale na Ukrajinu bychom přitom neměli zapomínat.

Sýrie představuje zástupné bojiště Ruska a Západu

Bašta to viděl jinak. Putin prý Západu vzkázal hodně. „Výhrůžky mezi Vladimirem Putinem a tureckým prezidentem Erdoganem byly na škále měřitelnosti poměrně vysoko,“ zmínil někdejší velvyslanec v Rusku. To ale není vše. Poukázal také na to, že syrská armáda nakupuje ropu od Islámského státu. Ta armáda, kterou ruské letectvo podporuje. Zároveň Rusko zveřejňuje důkazy o tom, že ropa islamistů míří dál do světa přes Turecko.

„Já vnímám válku v Sýrii jako zástupné bojiště se Západem, které je vhodnější než Ukrajina,“ doplnil Bašta.

Podle Fischera musíme mít na paměti i to, že se Rusům povedlo upevnit své pozice na Blízkém východě. „Podařilo se mu dostat se do role ochránce křesťanů v tomto regionu, získává díky tomu i kontakty ve Vatikánu, ale i jinde,“ zaznělo od někdejšího spolupracovníka Václava Havla.  

Svět se podle někdejšího diplomata ve Francii mění a mění se natolik, že bude dlouho trvat, než se ho podaří stabilizovat do dříve známé podoby, pokud se to vůbec povede. „Zdá se mi, že je nejvyšší čas pro Evropskou unii i pro nás samotné, abychom uvažovali strategicky. Už není čas řešit jen ekonomické otázky. Zdá se mi, že naši političtí představitelé si to uvědomují,“ byl přesvědčen Fischer.

Putin rozehrál řadu partií, ale ještě žádnou nevyhrál, míní Romancov

Romancov doplnil, o čem Putin nemluvil. Nehovořil o Ukrajině, o exodu lidí z Ruska, který je dnes mnohem masivnější, než býval za časů tzv. opilého prezidenta Jelcina, a nemluvil také o stávce řidičů v dálkové dopravě. I ta podle politického geografa ukazuje na to, že Rusko není ekonomicky tak silné, jak se leckdy tvrdí.

Bašta konstatoval, že Putin rozehrál několik šachových partií. Politický geograf však dodal, že žádnou ze svých partií nedovedl Putin do úspěšného konce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…