Jaroslav Bašta ještě jednou ke kauze novičok: Nemohu se ubránit myšlence, že...

08.04.2018 6:06

Někdejší velvyslanec v Rusku a na Ukrajině Jaroslav Bašta se v komentáři pro První zprávy.cz ještě jednou vrátil k případu bývalého ruského agenta Sergeje Skripala otráveného ve Velké Británii. Bašta tuto kauzu spojuje s jinou záležitostí, která se měla odehrát v Sýrii. Údajně šlo o past nastraženou na Rusko, které se ale Moskva vyhnula.

Jaroslav Bašta ještě jednou ke kauze novičok: Nemohu se ubránit myšlence, že...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Bašta

Premiérka Velké Británie Theresa Mayová jednoho dne předstoupila před poslance a oznámila, že v útoku na někdejšího ruského agenta Sergeje Skripala stála Ruská federace. Nechybělo mnoho a možná by došlo i k aktivaci článku 5 Washingtonské smlouvy NATO, který zavazuje spojence pomoct napadenému partnerovi. Bašta však podle svých vlastních slov čekal na okamžik, kdy Theresa Mayová předloží jasné důkazy spojující Rusko s útokem na Skripala. Čekal marně.

Britská strana měla prý dostat na počátku března varování, že dojde k útoku na britské půdě. K chemickému útoku. V podobné době, na přelomu února a března, dostala podle Bašty varování i ruská strana, že dojde k útoku chemickými zbraněmi v Ghútě v Sýrii.

„Jejich verze předpokládala, že organizace Bílé přilby zorganizuje falešný chemický útok s množstvím obětí, který bude okamžitě přenášen satelitním vysíláním do celého světa. Jako odvetu Spojené státy zasáhnou vládní čtvrť v Damašku raketami. Nejprve ruský velvyslanec v USA a posléze (13. 3.) náčelník ruského generálního štábu Valerij Gerasimov varovali Spojené státy před tímto postupem, který by vedl k vojenské konfrontaci obou velmocí. Syrský scénář se naštěstí nenaplnil,“ oddechl si Bašta.

Někdejšímu diplomatovi se zdá zajímavé, že zakladatelem organizace Bílé přilby je bývalý britský důstojník James Le Mesurier a Gerasimovo varování před údajně chystaným útokem Bílých přileb přichází ve stejné době jako projev Theresy Mayové v britském parlamentu. Právě kvůli této časové shodě si Bašta položil otázku, zda informace o údajném zapojení Ruska do útoku na Skripala a o údajně chystaném útoku v Ghútě předala Rusům a Britům jedna a tatáž osoba. Osoba, která si přála rozpoutat válku.

„Nemohu se ubránit myšlence, že kdyby se britští a ruští zpravodajci sešli a udělali nepředstavitelné a prozradili si navzájem své zdroje tak závažných informací, možná by zjistili, že obě strany spolupracují se stejnými lidmi nebo institucemi. Ostatně v dějinách špionáže podobných epizod najdeme dost. Někdy se za tím skrývá pomsta, jindy jen touha prodávat zbraně oběma válčícím stranám,“ uzavřel svůj text Bašta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…