Jaroslav Bašta objevil zajímavou paralelu. Rusko je prý ve stejné pozici jako kdysi naši husité

26.06.2016 9:31

Všechno už tu někdy bylo. Právě tak by mohla znít základní myšlenka textu někdejšího českého diplomata v Rusku a na Ukrajině Jaroslava Bašty. Podle jeho názoru dnes EU a NATO slovně útočí na Rusko, stejně jako kdysi katolíci útočili na kacířské české husity.

Jaroslav Bašta objevil zajímavou paralelu. Rusko je prý ve stejné pozici jako kdysi naši husité
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Bašta

Jaroslav Bašta se v komentáři pro PrvníZprávy.cz vrací do historie. Píše o roku 1453, kdy Turci dobyli Konstantinopol, a fakticky tak ukončili existenci několik set let trvající Byzantské říše. Když se Turci chtěli vydat dál do Evropy, Evropané zpozorněli. V roce 1456 Turci oblehli Bělehrad a tehdejší císař s papežem začali svolávat vojsko na obranu proti nevěřícím.

Přispět měli i Češi, kteří k tomu byli připraveni. Každý šestý muž v království se měl vydat do boje s Turkem. Češi byli po husitských válkách považováni za zkušené bojovníky. A přestože byli vnímáni jako kacíři, jejich pomoci bylo třeba. Alespoň do chvíle, než turecké síly odrazili Maďaři. Evropa se ale bohužel začala dohadovat mezi sebou. Ukázalo se, že by snad Češi mohli být důležitějšími nepřáteli, než sultán Mehmed II. zvaný Dobyvatel. Díky sporům v Evropě dostali Turci čas přeskupit síly a na staletí ovládli Balkán.

Celý text najdete zde.

„Z každé historie plyne nějaké poučení. Při pročítání dobových dokumentů jsem si všiml, že o Češích mluvili velmi podobně, jako představitelé EU a NATO dnes hovoří o Rusech, dokonce z velmi podobných důvodů. Hamižnost byla vždy nadřazena náboženství, takže idealisté věřící v čestné úmysly vládců duchovních i světských se museli umět mimořádně dobře ohánět mečem, aby ty zrady přežili, což se Čechům podařilo. Proto bychom na své předky měli být hrdí,“ uzavírá svůj komentář Bašta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…