Jaroslav Bašta varovně k USA: Z veřejných budou sundavají jižanské symboly, mainstreamová média tleskají. A nikoho neděsí černošská i bělošská radikalizace

20.08.2017 8:12

Bývalý diplomat Jaroslav Bašta na serveru PrvníZprávy.cz konstatuje, že si dlouho myslel, že některé myšlenkové stereotypy a z nich vyplývající krvavé historické události zůstávají po trpkých zkušenostech dvacátého století v rámci evropské civilizace omezeny jen na oblast Kavkazu a Balkánu.

Jaroslav Bašta varovně k USA: Z veřejných budou sundavají jižanské symboly, mainstreamová média tleskají. A nikoho neděsí černošská i bělošská radikalizace
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Bašta

Jak následně konstatuje, zdá se však, že forma historicky motivované vražedné iracionality se čas od času nevyhýbá žádné zemi. 

„Objev jaderných zbraní a hrůzná demonstrace jejich ničivého účinku paradoxně vedly k tomu, že v rámci západní civilizace na dlouhá desetiletí zavládl mír, ač se mu říkalo studená válka. Pak se bipolární svět změnil na monopolární a Spojené státy se ho snažily změnit k obrazu svému. Globalizace byl jen jiný název pro amerikanizaci. Její podstatnou součástí se staly tzv. barevné revoluce,“ dodal Bašta. 

  • Původní text ZDE

Následně se pak zaměřil na Spojené státy, které se podle něj během posledního půl roku dostaly do nejhlubší vnitřní krize za posledních 150 let. Důvody jsou podle Bašty dva. „Volby vyhrál Donald Trump a jeho poražení protivníci zahájili barevnou revoluci, tentokrát ve Spojených státech. V duchu výše naznačené balkánské nebo kavkazské logiky se rozhodli, že konečně napraví historické křivdy spojené s občanskou válkou skončenou před 152 lety,“ zmínil Bašta s tím, že oficiálním důvodem se stal rasisticky motivovaný atentát v černoškém kostele v Charlestonu v Jižní Karolíně.

„Bělošský mladík, který v roce 2015 zastřelil devět lidí, měl vlajku Konfederace, proto již dva roky jsou z veřejných budov a prostranství plánovitě odstraňovány jižanské symboly. Za mohutného potlesku mainstreamových médií v USA i u nás. Nikoho neděsí rozdělení společnosti a její oboustranná (černošská i bělošská) radikalizace,“ uzavřel Bašta.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…