Jaroslav Ďuriš byl zvolen do čela pražského dopravního podniku

30.09.2013 12:35

Představenstvo pražského dopravního podniku dnes zvolilo svým předsedou Jaroslava Ďuriše. Zároveň ho pověřilo řízením společnosti. Do funkce generálního ředitele nastoupí 7. října. Do té doby bude pověřena řízením firmy místopředsedkyně představenstva Magdalena Češková, řekla Češková ČTK. Ďuriš ve funkci nahradí minulý týden odvolaného Milana Křístka.

Jaroslav Ďuriš byl zvolen do čela pražského dopravního podniku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlak ve stanici metra

Dozorčí rada Dopravního podniku hlavního města Prahy v pátek přijala Křístkovu rezignaci, odvolala ho z představenstva společnosti a na jeho místo zvolila Ďuriše. Toho zároveň doporučila na šéfa představenstva i firmy. Ďuriš nyní vede dopravní podnik v Českých Budějovicích.

Křístkovy neshody s vedením města se týkaly především financování dopravního podniku

Ďuriš po jednání představenstva novinářům řekl, že si zadá vypracování analýzy dopravního podniku a na jejím základě se začne zabývat řešením problémů firmy. Řekl, že chce zvýšit pokuty za jízdu na černo, podobné opatření se podle něj v Českých Budějovicích osvědčilo. Ďuriš doplnil, že se chce zaměřit na některé smlouvy, například smlouvu o nákupu nových tramvají se Škodou Transportation. Nechtěl je ale komentovat, dokud se s nimi podrobněji neseznámí. Vyjadřovat se zatím nechtěl ani k případnému seškrtávání spojů nebo zvyšování jízdného. Pouze uvedl, že cestující v Praze mohou využívat neúměrně mnoho slev.

Křístkovy neshody s vedením města se týkaly především financování dopravního podniku. Firma je i kvůli nevýhodným smlouvám z minulosti ve špatné finanční kondici. Křístek dlouhodobě tvrdil, že na udržení nynějšího objemu služeb potřebuje více peněz, v opačném případě bude prý nevyhnutelné zdražení jízdného. Do nepopulárního kroku se ale politikům nechce a tvrdí, že podnik musí hledat vnitřní rezervy.

Ďuriš o víkendu uvedl, že chce po nástupu do funkce jednat s odbory o zmrazení mezd zaměstnanců, velké propouštění nechystá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…