Jaroslav Kubera ohromil silným zážitkem z USA

29.11.2016 12:19

Vládní návrh zákona o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek je opět připraven k projednání na prosincové schůzi Poslanecké sněmovny. Opětovně budou poslanci také rozhodovat o novele o střetu zájmů, jež má mimo jiné omezit podnikání členů vlády.

Jaroslav Kubera ohromil silným zážitkem z USA
Foto: Archiv
Popisek: Ilustrační foto

Nejdůležitější zákon, státní rozpočet na příští rok, budou poslanci schvalovat první prosincovou středu, podle zájmu médií se ale dostává do stínu zákonů tzv. lex Babiš a protikuřácké novely. Spolu se státním rozpočtem budou poslanci přitom schvalovat v prosinci i limity výdajů státu v letech 2018 a 2019 a také rozpočty fondu bydlení a fondu dopravy, tedy velmi důležité údaje ovlivňující hospodaření státu na několik let dopředu. Poslanci by mohli schvalovat například taky sporná pravidla pro všechny čtyři národní parky a kontroverzní novelu o rozšíření pravomocí ombudsmana o možnost podávat antidiskriminační žaloby a návrhy Ústavnímu soudu na rušení zákonů. V závěrečném čtení je rovněž například insolvenční novela, která má omezit šikanózní insolvenční návrhy a podvodné oddlužovací firmy. Ve druhém čtení mají poslanci posoudit vládní daňový balíček, do kterého by se mohly dostat některé úlevy z elektronické evidence tržeb.

Pro vládní koalici ale zřejmě nepodstatné body. V pátek 9. prosince má totiž přednost kontroverzní protikuřácký zákon, na který se „těší“ novináři, a tak by měl být podle politických špiček ČSSD napodruhé Poslaneckou sněmovnou i silou protlačen. Publicita bude zajištěna, a to je pro některé politiky nejdůležitější! Restauratéři by podle této kontroverzní předlohy neměli mít žádné možnosti například zřizovat ve svých podnicích kuřárny, jak znějí některé poslanecké návrhy úprav, členové zdravotního výboru naopak chtějí navíc regulovat kouření i na restauračních zahrádkách a rozšířit zákaz na automobily, pokud v nich cestují děti.

Jen proti kuřákům nekompromisně zaměřený zákon, který by se po případném schválení stal nejpřísnější protikuřáckou normou v Evropě, by ale měl bojovat proti všem škodlivým návykovým látkám, tedy především i proti drogám, alkoholu, ale i například proti soli a cukru. To se ale tak neděje. Zákon, který nás chce podle široce pojatého názvu ochránit před všemi škodlivými látkami, se ve skutečnosti zasekl jen na nikotinu.

Kriticky a s nadsázkou se k návrhu protikuřáckého zákona tento víkend v rádiu Frekvence 1 vyjádřil v rozhovoru s moderátorem Lubošem Xaverem Veselým Jaroslav Kubera, místopředseda Senátu, primátor Teplic. Popisoval skutečnou událost z USA, kde se na zákaz kouření cigaret již pár let velmi přísně a zásadně dohlíží: „Třeba to i u nás dopadne tak paradoxně, jako mi nedávno vyprávěl bývalý kolega zážitek z USA. Byl na rockovém koncertu a všichni tam kouřili marihuanu. Zapálil si proto také cigaretu, ale hned za ním přišla ostraha a říkala, pane, tady se nekouří! A on jim na to řekl, vždyť tady všichni kouří marihuanu. No, marihuanu jo, ale cigarety ne, běžte okamžitě s tou cigaretou ven! Tak šel ven. A tam si na zastřešené stanici autobusu opět cigaretu zapálil. V tu chvíli ale přišel někdo jiný a hned na něj, pane, tady se kouřit nesmí, jděte někam jinam. A ono pršelo. To jsou takové paradoxy doby. Já si ale myslím, že nakonec rozum zvítězí nejen v Americe, ale i pokud jde o český protikuřácký zákon,“ řekl mimo jiné na Frekvenci 1 Jaroslav Kubera.

Čím více se o českém protikuřáckém zákonu mluví a čím více se ho snaží poslanci měnit stále novými pozměňovacími návrhy, tím více je jasné, že jeho další projednávání v této podobě už nic nepřinese a měl by být, po půlroce od prvního neschválení, znovu zamítnut a předložen návrh úplně nový. Kratší, jednodušší, spravedlivější a hlavně rozumnější a tolerantnější.

Dnes zahajovaná schůze Poslanecké sněmovny potrvá právě do protikuřáckého pátku 9. prosince. V případě potřeby by mohla podle návrhu pokračovat i před vánočními svátky, v úterý a ve středu 20. a 21. prosince. V návrhu programu je téměř 260 bodů. Je zřejmé, že stejně jako na předchozích schůzích poslanci podstatnou část z nich nestihnou projednat. Pokud schválí protikuřácký zákon, bude to zbytečný vánoční dárek, o který nikdo nestojí.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…