Jaroslav Tvrdík: Jde nám o to vybudovat z Prahy finanční a technologické centrum Číny pro střední a východní Evropu

10.09.2015 10:02

Prahu začínají ovládat Číňané. A prý je to jen začátek. Alespoň tak hovoří lobbista a manažer Jaroslav Tvrdík, který je v jednáních s Čínou hlavním prostředníkem. Investiční a energetický kolos CEFC z Číny přitom nedávno nakoupil v Praze nemovitosti, pivovary, televizi i fotbalovou Slavii.

Jaroslav Tvrdík: Jde nám o to vybudovat z Prahy finanční a technologické centrum Číny pro střední a východní Evropu
Foto: Radim Panenka
Popisek: Jaroslav Tvrdík

Podle Tvrdíka je cílem zařadit Prahu na mapu nejdůležitějších metropolí, v nichž chce Peking v Evropě investovat svůj kapitál. Píší o tom dnešní Lidové noviny. Ty zároveň konstatují, že na dohodu s Čínou nejvíce tlačily Úřad vlády a Hrad. A to především v poslední době.

„CEFC není vrcholem čínských investic, ale začátkem snahy vybudovat z Prahy finanční a technologické centrum Číny pro střední a východní Evropu, tak jako Londýn chce být světovým finančním centrem pro Čínu a Berlín vstupní bránou Číny do Evropské unie,“ konstatoval pro Lidové noviny Tvrdík. Další posilování čínských investic předpokládá i premiér Bohuslav Sobotka.

Důležitou osobou ve vyjednávání s CEFC se stal právě Jaroslav Tvrdík, prezident Smíšené česko-čínské komory vzájemné spolupráce, jenž využil svých kontaktů v Česku. Číňané díky němu získali podíl ve společnosti Médea Group Jaromíra Soukupa či ve Slavii Jiřího Šimáně. Jak Lidové noviny však podotýkají, smlouvy sice již byly podepsány, zatím však nedorazily peníze na účet.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…