Jasná čísla: Nejvíce žadatelů o azyl v EU jsou Albánci z Kosova

21.06.2015 18:14

Evropský statistický server Eurostat publikoval studii, která se zabývá rozložením a počtem nových uprchlíků za první čtvrtletí roku 2015. A čísla jsou to nadmíru zajímavá. Celkově do Evropy přišlo na 185 000 prvožadatelů o azyl. A celá polovina z nich je z Kosova, Sýrie a Afghánistánu.

Jasná čísla: Nejvíce žadatelů o azyl v EU jsou Albánci z Kosova
Foto: repro foto Youtube
Popisek: Uprchlíci, ilustrační foto

Meziročně vzrostl počet žadatelů téměř o 90 %, přičemž největší zastoupení, skoro 50 000 žádostí, mají Kosovští Albánci. 90 % z nich pak směřuje buď do Maďarska, či do Německa, často však také do Francie či Lucemburska.

Po nich je velká část žadatelů o azyl také za Sýrie, necelých 30 000 lidí, z nichž celkem polovina žádá o azyl v Německu. Syřané jsou zároveň hlavními žadateli o azyl v jedenácti státech EU.

Na třetím místě jsou Afghánci, kterých je celkem 12 900, z nichž nejvíce žadatelů chce do Německa.

Celá zpráva zde

Německo je obecně zemí, do které proudí nejvíce žádostí o azyl z celé Evropské unie. Necelých 40 %, což je přes 73 000 žádostí o azyl. Na druhém místě je Maďarsko, s tím rozdílem, že do Maďarska putuje sice jen 32 810 žádostí o azyl, pokud to však vztáhneme na počet obyvatel, do Německa jde 905 žadatelů na milion obyvatel, přičemž do Maďarska celkem 3 322 žadatelů na milion obyvatel.

Hned po Maďarsku se s nejvyšším počtem žádosti o azyl potýká Itálie s 21 tisíci a následně Francie se zhruba 15 tisíci.

Nejnižší počty žádostí o azyl, pod 50 osob na jeden milion obyvatel, byly pozorovány v 11 státech včetně České republiky. Podle Eurostatu nám připadlo 355 žádostí o azyl za první čtvrtletí roku 2015, z nichž 175 jsou Ukrajinci, 85 Kubánci a 20 Syřané.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…