Jasné slovo k Rusku, rána Pochemu i těm, kteří se nesmířili s volbou Zemana a hnutí ANO. Silný výstup Andreje Babiše před kamerou Primy

22.11.2018 16:10

Předseda vlády Andrej Babiš (ANO) dostal znovu prostor před kamerami. A znovu spustil pořádnou kanonádu. Byl prý v šoku z nenávisti, kterou vůči němu rozpoutala některá média. Pár slov přidal i na adresu vládní ČSSD. Kdyby tato strana skončila v opozici, prý by velmi dobře věděla, že na tom bude zle. A pokud jde o Miroslava Pocheho...

Jasné slovo k Rusku, rána Pochemu i těm, kteří se nesmířili s volbou Zemana a hnutí ANO. Silný výstup Andreje Babiše před kamerou Primy
Foto: Screen: FTV Prima
Popisek: Premiér Andrej Babiš v pořadu Názory bez cenzury.

„Ta paranoidní nenávist vůči mé osobě ze strany některých novinářů dovede k tomu, že zneužijí mého syna,“ rozčiloval se Babiš v pořadu Bez cenzury televize Prima. Byl prý v šoku i z toho, že jakýsi aktivista Tomáš Pecina přinesl informace o zdravotním stavu jeho syna. Jde však o informace, které on sám potvrdil. „A tady někdo napřed zpochybňoval, že jsme si vymysleli ten stav. Ta podstata tý nemoci je, že ty lidi říkají, že nejsou nemocní, a i můj syn říká, že si dělal srandu,“ zaznělo z úst předsedy vlády.

„Jsem v šoku z toho, že někdo dokáže zneužít nemocné děti proti mně, že to dokáže načasovat přesně na 17. listopad. Je to puč Palermo,“ zopakoval Babiš ke kauze Čapí hnízdo i ke kauze údajného únosu svého syna na Krym. Za svou exmanželkou a synem jel do Švýcarska proto, aby je uklidnil.

Pak přehodil tematickou výhybku a vyjádřil se k situaci ve vládě. Není si prý jist, jestli věří celé sociální demokracii, ale prý věří jejímu předsedovi Janu Hamáčkovi. Sociální demokracie podle Babiše ví, že v opozici by na tom byla podstatně hůř. Vláda s ČSSD podle Babiše není ideální, raději by vládl s ODS, která to ale odmítá, takže spolupracuje se sociální demokracií. ČSSD prý prosadila ve vládě některé kroky, z nichž Babiš není úplně nadšený, ale respektuje koaliční dohodu.

S odkazem na koaliční dohodu také jednoznačně odmítl dělat nějaké změny ve vládě. „To jsou všechno nesmysly. Sociální demokracie v Praze projela volby a pan Poche je naštvanej, že se ani nestal ministrem, ale my máme koaliční dohodu, a tak to funguje,“ zdůraznil. Znovu také odmítl, že by přistoupil na slovenský model, to jest na fungování vlády jen s vyměněným premiérem. „Slovenský model se možná někomu líbí, ale pan prezident (Miloš) Zeman naštěstí není (slovenský prezident Andrej) Kiska,“ pochvaloval si Babiš.

„My s ČSSD teď nemáme o čem jednat, my máme vládu a jedeme dál,“ řekl jasně Babiš. Vláda podle něj zkrátka funguje a přežije. A kdyby nepřežila, tak ho prezident Zeman stejně jmenuje znovu předsedou vlády.


Andrej Babiš v pořadu Názory bez cenzury. (Screen: FTV Prima)

Zamýšlel se také nad tím, kde má počátek dnešní rozdělení české společnosti. „Ono to začalo s tou první přímou volbou prezidenta. Tam se schwarzenbergovci nesmířili s vítězstvím pana prezidenta Zemana. Pak se nesmířili s vítězstvím ANO. Pak pan prezident vyhrál podruhé a ti lidé se s tím zase nesmířili,“ kroutil hlavou Babiš.

Odmítl se však vyjádřit k výrokům hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka, který kritiky prezidenta Zemana nejednou označil za lůzu.  


Moderátorka pořadu Terezie Kašparovská. (Screen: FTV Prima)

Poté premiér zdůraznil, že se českým občanům daří dobře a máme na co být hrdí. „Proč jsme hrdí na to, že jsme jednou z nejklidnějších zemí v Evropě. Máme růst. Teďka bojujeme, abychom získali centrum umělé inteligence, takže bojuju za naše zájmy v Bruselu... Kdybychom sem přestěhovali předměstí nějaké velké metropole, na měsíc, tak by lidi poznali, jak skvělá naše země je,“ padlo také z úst premiéra.

Babiš se také věnoval tématu výstavby nových jaderných bloků v České republice. Důrazně odmítl, že by byl ovládán Ruskem. „Prosím vás, s tím Ruskem, vždyť jsme vydali Jevgenije Nikulina do USA, poznamenal na konto případu údajného ruského hackera, který byl zadržen v Česku a o jeho vydání požádala jak Ruská federace, tak Spojené státy. „Já jsem podpořil (britskou) premiérku (Theresu) Mayovou,“ pokračoval s odvoláním na kauzu Sergeje Skripala, kterého měli otrávit ruští agenti na britské půdě.

„Ale je potřeba, aby představitelé mocností, kteří můžou tuhle planetu zničit dvacetkrát, tak je potřeba, aby komunikovali... My musíme komunikovat s tím Ruskem, my s ním musíme komunikovat, i když nesouhlasíme, že obsadili Krym, ale komunikovat s nimi musíme. Tady nějaký novináři vytvářej nesmysly. Na mě není žádný tlak. Na mě nemá nikdo vliv, až na moji paní a moje děti,“ řekl Babiš.

Pokud jde o výstavbu nových bloků, Babiš by byl vůbec nejraději, kdyby je ČEZ postavil za „za své". Vláda by přišla na řadu až tehdy, pokud by ČEZ situaci nezvládal.

Stranou jeho pozornosti nezůstala ani kauza lithium. „Musíme se vrátit taky k tomu lithiu. Tady si někdo dělá průzkum, ale to ještě neznamená, že bude těžit,“ poznamenal Babiš s odkazem na fakt, že australská firma European Metals Holdings získala povolení k provedení průzkumu. Babiš prý hodlá zachránit české lithium, stejně jako podle svého názoru zachránil OKD. „To OKD, které Bakala vytuneloval, tak já jsem to získal zpátky a zachránil ho,“ pochválil sám sebe.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

22:28 Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

Poslanecká sněmovna nominovala na udělení vyznamenání Za zásluhy ke sblížení Čechů a sudetských Němc…