Jasný pohled na migraci a její dopady. V tisku zazněla slova oxfordského profesora

20.05.2017 12:36

Na studii „Exodus – Jak migrace mění náš svět“ oxfordského profesora ekonomie Paula Colliera se zaměřila v dnešním vydání redaktorka MF Dnes Alena Slezáková.

Jasný pohled na migraci a její dopady. V tisku zazněla slova oxfordského profesora
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Ilegální tábor zvaný "džungle" opouštějí jeho obyvatelé

„Domorodé populace hostitelských zemí mají právo regulovat vstup do země s přihlédnutím nejen ke svým zájmům, ale také ke smyslu pro dobročinnost ve vztahu k jiným společnostem,“ všímá si Slezáková jednoho z Collierových závěrů studie. Ten zároveň dodává, že v rámci dobročinnosti by se bohaté společnosti spíš měly starat o obrovskou většinu obyvatel chudých zemí než o šťastlivce, kterým se podařilo do nich proniknout. 

Migrace je podle Colliera kyselým jablkem, jež vyvolává roztržky mezi členy Evropské unie, ovlivňuje volby a polarizuje obyvatelstvo. Sám Collier je přitom potomkem muže, jenž před první světovou válkou emigroval z bídné německé vesnice do bohatého anglického Bradfordu. 

Collier pak ve své studii nabízí poměrně jednoduchý teoretický model migrace a rozebírá její ekonomické i sociální důsledky. Nejen to, jak migrace ovlivňuje hostitelské společnosti, ale jaké jsou její dopady na přistěhovalce samotné, i jak vypadá situace zemí, z nichž emigranti pocházejí. „Ty totiž opouštějí především mladí a vzdělanější lidé z lépe situovaných rodin, neboť jen oni jsou schopni shromáždit prostředky, jež cesta ‚za lepším‘ vyžaduje,“ píše Slezáková dle závěrů Colliera.

Collier se pak ve své studii zaměřuje i na multikulturalismus, silně skeptický je i k úvahám, zda je rychlejší migrace žádoucí. Jak uvádí, schopnost západních společností asimilovat přistěhovalce je totiž omezená. Základním záměrem autora pak podle všeho bylo otřást polarizovanými stanovisky, tedy sklony k rasismu a xenofobii na jedné straně – a tvrzením, že „otevřené dveře jsou morálním imperativem“ na straně druhé. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …